Aperitief glaasjes van vitello tonato

  • 20min
  • 4P
  • Easy

Hapjes in kleine glaasjes zijn geweldig bij het aperitief: gemakkelijk om te eten, geen al te grote porties en bomvol smaak. Het is vooral belangrijk dat je veel verschillende smaken in je glaasje hebt: iets krokants (bv. sla), iets zachts (bv. mayonaise), iets pittigs (bv. ansjovis en kappertjes)… 

Ingrediënten

50 g tonijn 
Scheutje olijfolie 
Peper van de molen 
Zout 
Enkele blaadjes Romeinse sla of jonge kropsla 
1 tl citroensap 
3 el mayonaise 
1 tl mosterd 
Enkele druppels donkere soyasaus 
1 gekookt ei 
2 lapjes gebakken kalfsfilet 
1 ansjovisfilet 
1 el broodkorstjes 
2 el kappertjes 
Enkele plukjes tuinkers 

Bereidingswijze

Bak of grill het stuk tonijn twee minuten aan beide kanten in een beetje olijfolie en kruid met peper en zout. Snij het daarna in kleine blokjes. 

Was de blaadjes sla grondig, snipper ze fijn en leg ze op de bodem van de glaasjes. 

Meng het citroensap, de mayonaise, de mosterd en de soyasaus. Plet het ei. 

Snij de kalfsfilet in kleine sneetjes en de ansjovisfilet in reepjes. 

Vul glaasjes met een paar stukjes tonijn en kalfsfilet, wat ei en enkele snippers ansjovis. 

Verdeel hierover een theelepel van het mayo-mengsel, enkele broodkorstjes, een kappertje en een plukje tuinkers. 

TIPS

  • Wees creatief met restjes! Heb je nog wat spek, biefstuk of gekookte groenten over? Snijd ze in kleine stukjes en vul er ook glaasjes mee voor een unieke variatie. 
  • Je kunt dit gerecht ook makkelijk uitbreiden met meer toppings zoals een schijfje radijs of een beetje geraspte Parmezaanse kaas voor extra smaak. 

Deze aperitiefglaasjes zijn het lekkerst als je ze vers serveert. Als je ze toch van tevoren wilt maken, bewaar de gevulde glaasjes zonder de saus, kappertjes en tuinkers in de koelkast, maximaal 4 uur. Voeg de laatste ingrediënten vlak voor het serveren toe voor de beste textuur en smaak.