Ballekes met nduja, mozzarella en Provençaalse saus

  • 4P
  • Next level

Deze stoofschotel is echt een topper! Rundsgehaktballetjes, gevuld met mozzarella aan de binnenkant, die garen in een heerlijke Provençaalse saus. Wat een topper! De klassieke chapelure vervang ik door amandelpoeder, zodat ze ook glutenvrij zijn. Controleer wel even bij je slager of dit ook geldt voor het rundsgehakt, mocht je daar gevoelig voor zijn! Ik serveer dit graag met romige aardappelpuree, waarin ik nog wat extra fior di latte mozzarella heb laten smelten, gewoon omdat het kan en ontzettend lekker is. Het kan ook perfect met rijst of pasta.

Ingrediënten

Voor de balletjes:
800 g rundsgehakt
1 ei
2 el amandelmeel
Peper en zout
1 bol mozzarella fior di latte
½ bosje verse basilicum, fijngehakt
2 el olijfolie

Voor de Provençaalse saus:
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 grote ui, fijngehakt
2 el olijfolie
1 gele paprika, in blokjes
1 rode paprika, in blokjes
1 groene paprika, in blokjes
1 courgette, in blokjes
1 aubergine, in blokjes
1 el tomatenpuree
1 el verse rozemarijn, takjes
1 tl gedroogde oregano
2 blikken kerstomaatjes (à 400 g)
1 el balsamicocrème
Peper en zout

Voor de aardappelpuree:
Aardappelpuree:
300 ml extra volle melk, warm
1 bol mozzarella fior di latte, in blokjes (hou warm)

Bereidingswijze

Balletjes maken: 
Meng het gehakt met het ei, amandelmeel, fijngehakte basilicum, peper en zout.
Vorm balletjes ter grootte van een golfbal. Maak in elk balletje een kuiltje, vul met een stukje mozzarella, sluit en rol terug tot een mooi balletje.

Balletjes bakken: 
Verhit 2 el olijfolie in een stoofpot. Bak de balletjes rondom goudbruin. Haal ze uit de pot en zet opzij.

Saus bereiden: 
Gebruik dezelfde pot die je voor de balletjes gebruikte. Bak de knoflook, ui, rozemarijn en oregano kort aan.
Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 minuut zodat het licht karamelliseert, zo wordt je saus wat zoeter.
Voeg de gesneden groenten toe en roer alles goed door.
Giet de blikken kerstomaatjes erbij en breng op smaak met peper, zout en de balsamicocrème.
Laat de saus 30 minuten sudderen met het deksel op de pot.

Aardappelpuree maken: 
Bereid de romige aardappelpuree volgens mijn recept. Meng de warme melk en mozzarella door de puree tot alles mooi gesmolten is.

Samenvoegen: 
Wanner de saus klaar is, kan je altijd eens proeven om te kijken of je ze nog lichtjes moet bijkruiden naar smaak.
Voeg de balletjes aan de saus toe en laat nog 5 minuten sudderen zodat ze volledig garen.

Serveren: 
Serveer de balletjes met de Provençaalse saus en romige aardappelpuree. Werk eventueel af met een takje rozemarijn.

Tips

Variaties: Serveer met pasta of rijst als je geen fan bent van aardappelpuree.
Mozzarella: Gebruik fior di latte mozzarella voor een extra romige smaak.
Glutenvrij: Check of het gehakt glutenvrij is als dit belangrijk voor je is.

In de koelkast: Bewaar de balletjes en saus tot 3 dagen in een afgesloten doos.
In de diepvries: Laat volledig afkoelen en vries in porties in. Goed voor maximaal 3 maanden.