Calamares met asperges en groene groenten

  • 30-35min
  • 4P
  • Next level

Dit gerecht combineert de heerlijke smaken van verse inktvis met groene asperges, boontjes en een romige ricottapuree. Perfect voor een lichte, zomerse maaltijd met verfijnde smaken. Het gerecht is eenvoudig te maken, maar ziet er indrukwekkend uit op tafel. Serveer het met een partje limoen en een glas gekoelde pinot noir voor een complete beleving. 

Ingrediënten

750 g schoongemaakte inktvis (zonder kop of poten) 
12 groene asperges 
500 g prinsessenboontjes 
600 g vastkokende aardappelen 
4 el ricotta 
Peper 
Zout 
Enkele blaadjes munt 
Koolzaadolie 
Enkele partjes limoen 

Bereidingswijze

Snij de inktvis langs één kant open en haal het overtollige slijm weg. 

Snij schuine inkepingen langs de binnenkant van de inktvis. Doe dit langs beide kanten. Verdeel ze vervolgens in vier stukken. 

Blancheer de asperges en de prinsessenboontjes. 

Maak een puree van de aardappelen en voeg de ricotta toe. Kruid af met peper en zout en fijngehakte munt. 

Zet een pan op een hoog vuur en doe er een goede scheut koolzaadolie in. Als de olie heet is, leg je de stukken inktvis in de pan, met de ingesneden kanten naar beneden. Draai ze om. Als ze beginnen te krullen en lichtjes beginnen te bruinen, schep je ze uit de pan. Deglaceer met limoensap en voeg de jus erbij. 

Dien op met een partje limoen. 

TIPS

  • Wijnsuggestie: Een goed gekoelde pinot noir past uitstekend bij dit gerecht en benadrukt de subtiele smaak van de inktvis. 
  • Verse kruiden: Als je geen munt hebt, kun je ook verse basilicum of peterselie gebruiken voor een andere kruidige smaak. 

Dit gerecht is het lekkerst als het vers wordt geserveerd, maar je kunt restjes in een luchtdichte container maximaal 1 dag in de koelkast bewaren. Verwarm de inktvis kort in een hete pan om te voorkomen dat hij taai wordt.