Dit recept komt uit mijn boek Happy Moments
Croissants full option!
Gevulde croissant is iets wat we vaak als brunch eten in Ibiza, meestal met serrano en manchego, en die stoppen ze dan in een toaster zodat de kaas smelt! Olaaa! Maar je kunt er echt alle kanten mee op. Ik kan nooit goed kiezen tussen zout of zoet, ideaal dus! Een kop straffe koffie erbij, een glas versgeperst pompelmoessap, en we worden langzaam wakker. Dat zijn de momenten waarop ontbijten een soort rustgevoel geeft. Er is tijd: tijd om rustig de krant te lezen, om wakker te worden, om te knuffelen, om nog meer te knuffelen… Heerlijk!
Ingrediënten
HAM & CHEESE (voor 1 persoon)
2 plakjes serranoham
2-3 plakjes manchegokaas
2 dunne plakken tomaat
CHOCO & AARDBEI (voor 1 persoon)
chocopasta
aardbeien
1 eetlepel pistachenoten
GEITENKAAS & VIJG (voor 2 personen)
1 zacht vers geitenkaasje
2 vijgen in plakjes
1 eetlepel munt, fijngesneden
ZACHT GEROOKTE ZALM & CREAMCHEESE (voor 2 personen)
4 plakjes gerookte Schotse zalm
150 g roomkaas
1 bakje cressonette
CROISSANT BENEDICTE (voor 2 personen)
6 plakjes ontbijtspek
1 klont boter
3 scharreleitjes
75 g gemalen emmentaler
een handvol spinazieblaadjes
peper en zout
Bereidingswijze
Snijd de croissants met een broodmes open zodat ze nog een beetje aan elkaar hangen.
Ham & cheese: Beleg de croissant naar hartenlust met ham, kaas en tomaat.
Choco & aardbei: Besmeer de croissant met jouw lievelingschocopasta.
Verwijder het kroontje van drie dikke aardbeien en snijd ze doormidden.
Leg de schijfjes tussen de croissanthelften en bestrooi met gehakte pistachenoten.
Geitenkaas & vijg: Smeer de geitenkaas op de open croissant.
Verwijder het steeltje van de vijg, snijd in drie plakjes en leg die op de geitenkaas.
Bestrooi met munt.
Zalm: Smeer een laag roomkaas tussen de croissants en leg de gerookte zalm en cressonette erop.
Benedicte: Leg de plakjes spek open op een bakplaat met bakpapier.
Zet de oven op 150 °C en bak de plakjes gedurende 15 minuten tot ze mooi krokant zijn, of bak ze in de pan.
Laat een klont boter smelten in de pan en kluts de eieren los met peper en zout. Meng de kaas erdoor, giet in de pan en roer door elkaar. Niet te lang, ze moeten nog mooi glazig ‘baveuze’ blijven.
Doe de croissants open. Leg de spinazie ertussen, verdeel de eitjes en het spek erover.
TIP
Je kunt hier echt mee freewheelen. Heeft je slager gerijpte gedroogde entrecote liggen? Zeker meenemen! Met zachte geitenkaas of oude parmezaan en wat balsamicoazijn… GLUTEN APPETIT!