Dit recept komt uit mijn boek Happy Moments
Frisée salade met blauwe kaas en spekjes
Dit is een van de eerste salades die je leert maken in het eerste jaar van de hotelschool. Een pan blussen, gaaf was dat toen, hoor! Hier is een kleine variatie op een Luikse sla – nog steeds in mijn hart.
Ingrediënten
SALADE
1 friséesla, gewassen
2 tomaten
4 hardgekookte eitjes, gepeld
350 g blauwe kaas (Achelse blauwe of gorgonzola)
400 g spekjes, in reepjes
250 g boontjes, al dente gekookt
SAUS
2 eetlepels honing
4 eetlepels rodewijnazijn
8 eetlepels arachideolie
1 rode ui, fijngesneden
peper en zout
Bereidingswijze
Trek de sla in stukjes van 4 à 5 centimeter en verdeel over de borden.
Snijd de tomaten in stukken en leg ze erbij. Verdeel de boontjes erover. Snijd de eitjes doormidden en schik ze eromheen.
Doe de spekjes en de rode ui met een klontje boter in een pan en bak ze krokant. Leg op een keukenpapier en giet het vet weg.
Blus de pan met azijn en roer de honing en olie erbij.
Schep de spekjes weer in de pan en bak nog heel even.
Verdeel de kaas en de spekjes over de borden.
TIP
Ben je geen fan van blauwe kaas? Dan kun je ook voor een zachtere kaas kiezen zoals geitenkaas of cheddar. Gebakken vijgjes zouden hier ook goed bij passen (als ze in het seizoen zijn).