WEBSHOP MUST HAVES
Gemakkelijke leverpaté van de méme
Naar een recept van mijn méme Elodie. Deze leverpastei heeft een heel erg uitgesproken smaak, echt o-ver-heerlijk! Zulke sterke smaken kreeg ik bij wijze van spreken met de paplepel ingegeven.
WEBSHOP MUST HAVES
Ingrediënten
600 g varkenslever
300 g spek
½ blokje kippenbouillon
Klontje boter
2 el bloem
200 ml room
2 eieren
Zout
Peper
1 tl gemalen kruidnagel
1 tl gemalen gemberpoeder
2 sjalotjes, fijngesnipperd
Bereidingswijze
Kook de varkenslever samen met het spek en de kippenbouillon gaar.
Bewaar het kooksap.
Laat een klontje boter smelten in een sauspan en voeg de bloem toe en 150 ml kooksap van de lever en het spek. Laat op het vuur staan tot het een gladde saus is en werk dan af met de room. Laat afkoelen.
Laat de oven voorverwarmen op 170 °C.
Maal de lever en het spek door de molen fijn. Meng ze dan samen met de eieren, de kruiden en de sjalotjes in een grote kom.
Voeg de saus toe en roer alles stevig door elkaar. Giet het mengsel dan terug in de molen en laat draaien tot een smeuïge massa.
Smeer een grote schaal in met boter en doe de vleesmassa erin tot de schaal ¾ vol is.
Bak de pastei anderhalf uur au bain-marie in de oven.
TIPS
- Rauwe bereidingstip: Mijn méme Elodie gebruikte soms de rauwe methode, waarbij de lever en spek rauw door de molen werden gehaald en direct vermengd met de andere ingrediënten. Probeer deze versie voor een nog intensere smaak!
- Variaties: Voeg wat knoflook of verse kruiden toe, zoals tijm of rozemarijn, voor een persoonlijke twist.
De leverpaté kan in de koelkast worden bewaard, afgedekt met plasticfolie, tot 3 dagen. Je kunt de paté ook invriezen voor maximaal 3 maanden. Zorg ervoor dat je hem volledig afkoelt voor het invriezen.