Hartige taartje met tomaat, geitenkaas en basilicum

  • 30min + 1u rusten
  • 4P
  • Easy

Gemakkelijk, snel klaar en een echte smaakbom! Deze heerlijke hartige taartjes combineren het zoete van tomaatjes met de romige smaak van zachte geitenkaas en de frisheid van basilicum. Perfect als voorgerecht of lichte lunch. 

Ingrediënten

Voor het deeg:
250 g bloem
5 el olijfolie
40 g koude boter, in blokjes
2 snufjes zout
½ el bakpoeder
1 ei
6 el koud water 

Voor de vulling:
2 el tapenade van zongedroogde tomaten
400 g kerstomaatjes
200 g zachte geitenkaas
1 el gedroogde oregano
Peper
Zout
Olijfolie
1 eierdooier
Handvol verse basilicum 

Bereidingswijze

Mix voor het deeg de bloem, de olijfolie, de boter, het zout en het bakpoeder in de keukenmachine op een hoge snelheid tot je ‘broodkruim’ krijgt. 

Voeg het ei en zes eetlepels koud water toe en mix tot een samenhangend deeg. Wikkel in plasticfolie en laat minimaal een uur rusten in de koelkast. 

Verwarm de oven op 200 °C. Ontrol het deeg en leg het op een vlakke bakplaat, bedekt met bakpapier. 

Snij rondjes uit het deeg en zet die in aparte bakvormpjes met de rand lichtjes omhoog. Doorprik de bodem en blijf één centimeter van de rand. 

Bestrijk het deeg in het midden met tapenade. Halveer de kerstomaatjes en verdeel ze (met de snijkant omhoog) samen met de geitenkaas over de taartbodems. 

Bestrooi met oregano, wat peper en zout. Bedruppel met olijfolie. 

Bestrijk de rand met de losgeklopte eierdooier. 

Bak de vormpjes tien à twintig minuten in de oven. 

Snipper er, net voor het opdienen, de basilicum over. 

Tips

  • Je kan ook een rol kant-en-klaar bladerdeeg of korstdeeg gebruiken. 
  • Experimenteer hier ook eens met andere groenten, minicourgettes bijvoorbeeld, of kleine uitjes. 

De taartjes kunnen, eenmaal afgekoeld, tot 2 dagen in de koelkast worden bewaard in een luchtdichte doos. Opwarmen in de oven voor het serveren geeft het beste resultaat.