Dit recept komt uit mijn boek Happy Moments
Italiaans stoofvlees met stoemp van prei, pastinaak en rozemarijn
Er is iets magisch about puree met saus eten, toch? Deze versie van stoofvlees is met rode wijn, tomaat en oregano. Ik heb een grote voorliefde voor alles wat rechtstreeks van bij de boer komt. Ons land heeft prachtige producten. Zoals het vlees voor je stoofvlees: de vleesboer zal je zeker vertellen welk stuk je het best gebruikt. Het moet een stuk zijn dat veel bewogen heeft zoals de nek, borst of schouder. Zo’n stuk vlees bevat veel spieren en bindweefsel dat bij het stoven smelt en zo het vlees lekker mals maakt. Fijn toch, die vakkennis? Vanaf nu maak je alleen nog malse stoverij…
Ingrediënten
STOOFVLEES
1200 g rundsstoofvlees
peper en zout
klontje boter
1 fijngesneden grote zoete ui
3 teentjes knoflook, fijngesnipperd
2 eetlepels bloem
300 ml rode wijn
300 ml kalfsfond
400 g tomatenblokjes uit blik
1 koffielepel gedroogde oregano
5 kruidnagels
1 à 2 eetlepels balsamicocrème
70 g geconcentreerde tomatenpuree
STOEMP
600 g pastinaak geschild en grof gesneden
600 g fijngesneden preistengels
2 teentjes fijngesnipperde knoflook
1 eetlepel fijngesneden rozemarijn
3 eetlepels zachte olijfolie
klontje boter
peper en zout
Bereidingswijze
Dep het vlees droog. Kruid met peper en zout. Smelt de boter in een gietijzeren pan. Kleur het vlees goed rondom aan. Doe dit in twee porties, zodat je niet te veel vlees in de pan hebt en het goed kan kleuren.
Haal het vlees uit de pan en bak de zoete ui en knoflook glazig in dezelfde pan.
Voeg het vlees weer toe en bestrooi met bloem. Roer goed tot alle bloem verdwenen is. Voeg rode wijn, kalfsfond, tomatenpuree en de tomatenblokjes toe. Roer nog eens goed om, kruid met peper en zout, oregano, kruidnagel en balsamicocrème.
Laat het stoofvlees minstens 1 uur sudderen onder een deksel op een zacht vuurtje, totdat het zacht is. Roer af en toe.
Kook de pastinaak gaar in gezouten water en giet af.
Stoof ondertussen de prei in 15 minuten zacht in een grote kookpan met knoflook en rozemarijn in olijfolie. Zet er af en toe een deksel op als het te hard gaat.
Stamp er de zachte pastinaak en een klontje boter door en kruid met peper en zout.
Zet alles op tafel en deel uit.
TIP
Stoemp is hier echt een must! Het mag zeker ook met een andere groente, of het kan gewone aardappelpuree zijn. Toch geen fan van stoemp? Dan kan pasta ook perfect!