Dit recept komt uit mijn boek Happy Moments
Kapsalon met chilibonen en vegetarisch gehakt
Een vegetarische versie van een meesterlijk BOM-gerecht.
Ingrediënten
KAPSALON
1 kg zoete aardappel, geschild
1 eetlepel olijfolie
zwarte peper van de molen
VEGETARISCHE SAUS
1 zoete ui, fijngesneden
3 teentjes knoflook, fijngesneden
200 g vegetarisch gehakt
3 eetlepels olijfolie
600 g tomatensaus
1 koffielepel chilipoeder
1 eetlepel paprikapoeder
400 g zwarte bonen uit blik, gespoeld
TOPPING 1
150 g geraspte emmentaler
TOPPING 2: KOOL-WORTELSALADE
¼ rodekool
4 wortels
2 eetlepels azijn
2 eetlepel koolzaadolie
1 chilipepertje, fijngesneden
4 lente-uitjes
TOPPING 3
hotsauce
krokante uitjes
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Snijd de aardappel in plakjes van een halve centimeter en dan in balkjes. Leg de frietjes op een ovenplaat en meng met olijfolie. Niet te veel olie; door te veel olie worden ze slap. Kruid met peper van de molen en rooster ze zo’n 25 min op 220 °C, of tot ze gaar zijn.
Kleur de ui en knoflook in olijfolie tot het lekker zoet ruikt. Voeg er het gehakt aan toe en blus met tomatensaus. Kruid met zout, chili en paprikapoeder. Laat 10 minuten zachtjes sudderen. Voeg de bonen toe en laat nog een 5-tal minuten sudderen. Houd warm.
Rasp de kool en wortels fijn en meng met azijn en olie, het fijngesneden pepertje en de lente-uitjes.
Verdeel de frietjes over vier schaaltjes. Leg ze goed uit elkaar. Giet daar bovenop de bonensaus, strooi daarop de geraspte kaas, en plaats weer 5 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is.
Zet op tafel en verdeel de sla erover. Hotsauce en krokante uitjes all the way.
Tip
Voor het vegetarische gehakt gebruik ik seitan. De textuur en smaak vind ikzelf zeer oké. Je kunt ook freewheelen met kruiden zoals komijn, kardemon, kaneel of gerooktepaprikapoeder. Dit gerecht kan uiteraard ook met gewone frietjes; frituur ze of bak ze in de oven zoals de zoete-aardappelfrietjes. Ben je fan van koriander? Zeker toevoegen!