Kimchi

  • 30min + 2-5 dagen fermenteren
  • 1 liter
  • Next level

Kimchi klinkt als een ver-van-mijn-bedshow, maar het is een zeer dankbaar recept én het zit tjokvol probiotica, dus je darmflora zal je bedanken. Het is ook helemaal niet zo moeilijk om te maken. Alleen de gochugaru is een speciaal ingrediënt, maar die is gewoon online of in een toko te vinden. De rest vind je gewoon in de supermarkt. En dan vergeet ik er nog bijna bij te zeggen: het is lekkerrrr!

Ingrediënten

1 chinese kool
2 eetlepels zout zonder jodium
1 el fijngesneden gember
4 teentjes knoflook
4 eetlepels vissaus
2 eetlepels rietsuiker
3 eetlepels gochugaru (Koreaans chilipoeder)
4 lente-uitjes
1 gele ui

Bereidingswijze

Verwijder de onderkant van de Chinese kool en snijd de kool in stukken van 4 centimeter.

Doe de gesneden kool in een grote kom en wrijf het zout er voorzichtig overal met de hand in. Schenk er water over zodat alles onder staat en leg er een bord op om de kool onder te houden. Wacht 2 uur.

Spoel de kool grondig af in een vergiet onder koud water. Laat 30 minuten uitlekken.

Meng de gember, knoflook, vissaus en suiker tot een pasta (dat kan eventueel in de blender) en meng er de gochugaru door. Laat 15 minuten trekken.

Snijd de lente-uitjes en een halve ui zeer fijn en meng door de chilipasta.

Knijp het overtollige vocht uit de kool en meng met de hand de chilipasta goed rond de kool. Doe dit eventueel met wegwerphandschoenen, anders kan het pijnlijk worden. (Let sowieso op dat je niet in je ogen wrijft nadat je met chilipasta hebt gewerkt.)

Duw laagje per laagje goed aan in een grote weckpot. Schraap ook alle restjes van de jus erbij in je pot zodat de kool goed onder staat. Sluit de pot goed af.

Laat de kimchi nu 2 tot 5 dagen op kamertemperatuur fermenteren. Omdat de kool door de fermentatie kan uitzetten, kun je het best een bordje onder de pot zetten, zodat het eventuele overlopende vocht opgevangen kan worden.

Tips

Als het sterk ruikt, is dat normaal. Dan is het je goed gelukt! De kimchi is zes maanden houdbaar in de koelkast, en erg lekker bij pancakes of een omeletje. Probeer het zeker ook eens in de cheesy wafels.

  • In een luchtdichte pot: Gebruik een glazen weckpot of een luchtdichte plastic bak. Zorg dat de kimchi goed aangedrukt is en dat er voldoende vocht bij zit om de kool onder te houden. Dit helpt de fermentatie goed op gang te houden en voorkomt blootstelling aan lucht.
  • In de koelkast: Zet de pot na het fermenteren direct in de koelkast. De lagere temperatuur vertraagt het fermentatieproces, waardoor de kimchi langer houdbaar blijft. Zo blijft het tot zes maanden goed, maar de smaak kan sterker worden naarmate het langer staat.
  • Opvangen van overloop: Tijdens fermentatie en bewaren kan de kimchi vocht afscheiden. Zet de pot in een bak of op een bord om eventueel overlopende vloeistof op te vangen.
  • Periodiek controleren: Controleer af en toe of de kimchi nog steeds onder het vocht staat. Als het niveau daalt, kun je wat extra pekelwater toevoegen om uitdroging te voorkomen.