WEBSHOP MUST HAVES
Kip in Rode Wijn met Harissa
Een moderne twist op de klassieke Coq au Vin! Deze versie met kip, harissa, wortelen en spek heeft een diepe, volle smaak met een vleugje pit. Geserveerd met een romige aardappelpuree met gekarameliseerde sjalotten en rozemarijn, is dit gerecht perfect voor een bijzonder diner.
WEBSHOP MUST HAVES
Ingrediënten
Voor de kip in rode wijn:
1 kip
1 klont boter
300 g dikke blokjes gezouten spek
300 g kleine uitjes, gepeld
500 g dikke wortelen, in stukken gesneden
1 el bloem
2 el harissa
3 tenen knoflook, geraspt
1 el mosterd
1 dikke eetlepel veenbessengelei
1 fles rode wijn
Tijm en laurier
Voor de puree van gekarameliseerde sjalotten:
800 g bloemige aardappelen
6 sjalotten
2 takjes rozemarijn (of 1 tl gedroogde rozemarijn)
2 el olijfolie
2 tl rietsuiker
250-300 ml karnemelk (of gewone melk)
Klontje boter
Peper en zout
Bereidingswijze
Voor de kip: Snijd de kip in stukken: billen, borst en vleugeltipjes. De karkas en vleugeltipjes kun je bewaren voor bouillon. Doe de kipstukken in een kom en meng met de knoflook, harissa en een scheutje olijfolie. Laat minstens 4 uur, of bij voorkeur een nacht, marineren.
Bakken: Laat boter schuimen in een braadpan. Bak de kipstukken goudbruin aan beide kanten. Haal uit de pan.
Vulling: Bak in dezelfde pan de spekblokjes krokant. Voeg de uitjes en wortelen toe en bak kort mee. Strooi de bloem erover en roer goed door.
Saus maken: Blus af met de rode wijn. Voeg tijm, laurier, mosterd en veenbessengelei toe. Roer alles goed door. Leg de kip terug in de pan en laat 35 minuten zachtjes sudderen, tot de kip gaar is. Breng op smaak met peper en zout.
Voor de puree: Aardappelen koken: Stoom of kook de aardappelen gaar.
Sjalotten karamelliseren: Halveer de sjalotten en leg in een ovenschaal. Meng met olijfolie, suiker, peper en zout. Rooster 25-30 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C, tot ze mooi gekarameliseerd zijn.
Pureren: Verwarm de karnemelk. Stamp de aardappelen fijn en meng met karnemelk, boter, peper en zout. Roer de gekarameliseerde sjalotten en fijngehakte rozemarijn erdoor.
Tips
- Vervangingen: Geen karnemelk? Gebruik gewone melk of zelfs room voor een rijke puree. Rode ui kan ook voor extra kleur.
- Extra smaak: Voeg paddenstoelen toe voor een authentieke twist, of experimenteer met een vleugje sinaasappelzest in de saus.
- Serveren: Heerlijk met een frisse groene salade of krokant stokbrood.
- Kip: Bewaar restjes in een luchtdichte doos in de koelkast, tot 2 dagen. Opwarmen op laag vuur.
- Puree: Kan 1-2 dagen in de koelkast worden bewaard. Warm op met een scheutje melk of karnemelk om de textuur te behouden.