Dit recept komt uit mijn boek Happy Moments
Miso-havermout ontbijt met sunny side up!
Whuuuut, miso in havermout? Oh oh jaaaaaaaa!!! Dit is hands down het lievelingsontbijt van Wim. Het heeft alles: romige en krokante texturen, het vettige van een eierdooier, umami van de shiitake en de pit van de furikake en hotsauce. Allesbehalve saai. En als je van havermout houdt, zoals wij, dan is deze echt iets om te proberen. Ja, ’s morgens we like it hot. 🙂
Ingrediënten
1 kop havermout
2 koppen water
200 g shiitake paddenstoelen
2 eetlepels arachideolie
1 eetlepel sojasaus
1 ½ eetlepel miso shiro, plus 6 eetlepels water
2 scharreleitjes
peper en zout
sriracha hotsauce
1 koffielepel furikake
Bereidingswijze
Doe de havermout en het water in een steelpan, warm samen al roerend op tot het kookpunt. Zet het vuur uit en laat 5 minuten rusten.
Snijd de shiitakes in schijfjes, bak ze mooi en krokant aan in arachideolie. Blus met de sojasaus.
Meng de miso met het water tot een glad mengsel.
Bak twee spiegeleitjes in wat olie en kruid met peper en zout.
Doe het misomengsel bij de havermout en roer goed door elkaar.
Verdeel in twee diepe borden. Leg er de gebakken eitjes en shiitakes op. Werk af met hotsauce en furikake.
TIPS
- Hier drinken we graag zwarte thee met suiker en melk bij, yes my dear!
- De gebakken paddenstoelen laat ik soms achterwege, gewoon omdat ik ze niet in huis heb, of wat minder tijd.
- Furikake is een mix van wasabi, sesamzaadjes en norivelletjes. Online of in de toko te koop.