Rode poon met aubergine, aardappel en citroen in de oven

  • 45min
  • 2P
  • Easy

Een gemakkelijk gerechtje om te maken wanneer je vrienden hebt uitgenodigd en je niet de hele tijd in de keuken wil staan. Je kan dit namelijk perfect op voorhand maken. Gewoon vlak voor je aan tafel gaat nog eens tien minuutjes onder de grill schuiven en klaar! 

Ingrediënten

4 rode aardappelen 
3 mini-aubergines of 1 grote aubergine 
400 g rouget (rode poon), met vel 
4 el olijfolie 
1 citroen, in schijfjes 
1 tl chilivlokken 
Enkele plukjes dille 
200 ml witte wijn 
Peper 
Zout 
Aluminiumfolie 

Bereidingswijze

Voorbereiden van de ingrediënten: Was de rode aardappelen grondig en snijd ze in dunne schijfjes. Kook ze kort (ongeveer 8-10 minuten), tot ze beetgaar zijn. Laat ze uitlekken. 

Verwarm de oven voor op 180 °C. 

Snijd de grote aubergine in plakken van ongeveer 1 cm dik. Halveer miniaubergines in de lengte. 

Vis en groenten bakken: Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de aubergines kort aan tot ze lichtbruin zijn en leg ze apart. 

Voeg de resterende 2 el olijfolie toe aan de pan en bak de rode poonfilets kort aan (ongeveer 1-2 minuten per kant) tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit de pan. 

Gerecht samenstellen: Leg de aardappelschijfjes en aubergines in een ovenschaal. Schik de gebakken rode poonfilets bovenop de groenten. 

Verdeel de schijfjes citroen rondom de vis en groenten. Bestrooi met de chilivlokken en enkele takjes verse dille. 

Giet de witte wijn over het geheel en breng op smaak met peper en zout. 

Dek de schaal af met aluminiumfolie. 

Bakken: Plaats de schaal in de voorverwarmde oven en bak het gerecht 20 minuten op 180 °C. 

Afmaken onder de grill: Zet vlak voor het serveren de oven op de grillstand. Verwijder de aluminiumfolie en zet de schaal nog 5-10 minuten onder de grill, totdat de bovenkant mooi goudbruin is en de aardappelen een licht krokant randje hebben. 

Tips

  • Serveer dit gerecht met een frisse groene salade en een glaasje droge witte wijn, zoals een Muscadet of een Sauvignon Blanc. 
  • Je kunt dit gerecht tot een dag van tevoren bereiden. Bewaar het afgedekt in de koelkast en schuif het net voor het serveren onder de grill. 

Als je wat over hebt, kun je de restjes maximaal 1 dag in een luchtdichte doos in de koelkast bewaren. Verwarm het gerecht de volgende dag in de oven op 150 °C gedurende 10-15 minuten.