Scampi in romige ‘nduja-saus
Als je fan bent van scampi diabolique, dan moet je deze romige, pittige versie zeker proberen! Dit gerecht is heerlijk en supersnel klaar. ‘Nduja is een pittige, smeerbare worst die je tegenwoordig overal tegenkomt, en het geeft gerechten een fantastische kick. Je kunt het vervangen door de Spaanse sobrasada of, als alternatief, chorizo – maar voeg dan extra chili toe om de pittigheid van ‘nduja te evenaren.
Serveer met versgebakken brood, pasta of rijst als je het als hoofdgerecht wilt serveren.
Ingrediënten
12 reuze Black Tiger-scampi’s, gepeld en zonder darmkanaal
1 volle el ‘nduja-worst
1 kl gerookt paprikapoeder
3 teentjes knoflook, fijngehakt
200 ml room
200 ml tomatenpassata
Snuifje zout
½ bosje peterselie, fijngehakt
Bereidingswijze
Scampi bakken: Verhit een pan op middelhoog vuur en voeg 2 el olijfolie toe. Laat goed heet worden.
Bak de scampi’s kort en krachtig aan beide kanten tot ze goudroze kleuren. Haal ze uit de pan en zet apart.
Saus maken: Voeg een klein beetje extra olie toe aan dezelfde pan en bak de fijngehakte knoflook kort aan tot deze geurt.
Voeg het gerookte paprikapoeder en de ‘nduja toe. Roer goed door tot de ‘nduja volledig smelt en zich vermengt met de olie.
Schenk de room en tomatenpassata in de pan en roer alles goed door. Laat de saus een paar minuten inkoken tot hij iets dikker wordt. Breng op smaak met een snufje zout.
Samenvoegen: Doe de gebakken scampi’s terug in de pan en laat ze nog 2 minuten sudderen in de saus.
Werk af met fijngehakte peterselie en serveer direct.
Tips
Wil je extra pit? Voeg wat chilivlokken toe.
Liever een iets mildere versie? Gebruik minder ‘nduja of meng het met een beetje zachte roomkaas.
Serveer met knapperig brood om de saus helemaal op te dippen!
Koelkast: Bewaar restjes maximaal 2 dagen in een afgesloten bakje.
Invriezen: Niet aanbevolen, omdat de saus kan schiften bij het ontdooien.
Verwarm op laag vuur in een pan. Voeg eventueel een scheutje room toe om de saus weer smeuïg te maken.