Dit recept komt uit mijn boek Happy Moments
Tapas
Tapas, aka tapatss, appekes, hapjes, dips… Oftewel een tafeltje vol lekkere kommetjes voor bij het aperitief dus. Dat is mijn grootste geluk. Allerlei kleine hapjes fabriceren om op tafel te kunnen zetten, met wat toffe muziek, amusement en spel – én gave vrienden die niet tegen hun verlies kunnen. Dolle pret.
Ingrediënten
OREGANORICOTTA
250 g ricotta
100 g geraspte Parmezaanse kaas
1 bol mozzarella
zeste van 1 citroen
2 koffielepels knoflookpoeder
zwarte peper van de molen
1 handvol grof gehakte cashewnoten
1 eetlepel honing
1 koffielepel olijfolie
1 theelepel oregano
selderijstengels, in stukken
gesneden en in een glas gestoken
witlof, in vieren gesneden
komkommer, in reepjes gesneden
OLIJVEN
250 g groene en zwarte olijven
1 eetlepel tomatenconcentraat
zeste van 1 citroen
5 tot 6 takken rozemarijn
2 teentjes knoflook in schijfjes
1 chilipepertje in schijfjes
4 eetlepels olijfolie
PARMEZAANSE KAAS
250 g blokjes oude Parmezaanse kaas
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels kwalitatieve balsamicoazijn
1 klein rood uitje in dunne ringen
zwarte peper van de molen
Bereidingswijze
Gebakken oreganoricotta en honingcashewnootjes: Verwarm de oven voor op 200°C.
Cutter de drie kazen met de citroenzeste, het knoflookpoeder en de zwarte peper glad. Giet in een ovenschaal.
Meng de noten met de honing, olijfolie en oregano. Verdeel over de kazen en bak 20 minuten in de oven op 200 °C.
Zet op tafel met de selderijstengels, witlofstukjes en komkommerreepjes.
Gebakken olijven met chili en rozemarijn: Verwarm de oven voor op 200 °C.
Doe de olijven in een kom samen met de rest van de ingrediënten en meng goed door elkaar.
Zet het mengsel 15 à 20 minuten in de oven op 200 °C.
Gemarineerde oude Parmezaanse kaas in balsamico met rode ui: Steek met een oestermes of bot mes de Parmezaanse kaas in stukken.
Leg ze in een kommetje, besprenkel met olie en azijn en strooi er de ui over. Werk af met zwarte peper, vers van de molen.
TIP
Bij de ricottadip kun je bijvoorbeeld ook rauwe asperges gebruiken om te dippen. Heel fris en verrassend.