Varkenshaasje met Blackwellsaus en Gratin Dauphinois

  • 1u10min
  • 4P
  • Next level

Wat een topklassieker: een perfect sneetje geroosterd varkensvlees met Blackwellsaus en een smeuïge gratin dauphinois. Het voelt toch altijd een beetje als een feestmaal! Ik maak de gratin en gril het vlees in de Optigrill, een superhandig toestel waarmee je je vlees bakt op de manier die jij kiest. Je kunt er ook een top gratin uit halen, echt een handige Harry! 😉 De Blackwellsaus maak ik altijd dubbel en vries die in, zodat ik die altijd achter de hand heb. 

Ingrediënten voor 4 personen

Varkenshaasje:
1 Ardenner varkenshaasje van ± 1250 g
1 tl olijfolie
Peper en zout 

Blackwellsaus (voor 8 personen):
300 g bloemkool
100 g augurken
100 g zilveruitjes op azijn
1 el kurkuma
35 g boter
40 g bloem
125 ml room
500 ml kalfsfond
Peper en zout 

Gratin Dauphinois:
600 g vastkokende aardappelen
1 el boter
200 ml melk
300 ml room
2 tenen knoflook
100 g geraspte Emmental of Parmezaanse kaas
Peper, zout, nootmuskaat 

Bereidingswijze

Gratin Dauphinois:  Begin met de gratin. Haal het grillplaatje uit de Optigrill en plaats de bakaccessoire erin. Vet de bakvorm in met wat boter en verdeel de fijngehakte knoflook erover. 

Snijd de aardappelen in plakjes van ongeveer 3 mm en leg ze trapsgewijs in de vorm. Meng de melk, room, peper, zout en nootmuskaat en giet dit over de aardappelen. Strooi de geraspte kaas erover. 

Stel de Optigrill in op 30 minuten (rood niveau) en houd warm. Controleer af en toe of het goed gaat. 

Blackwellsaus: Stoom de bloemkoolroosjes in ongeveer 8 minuten gaar en snijd ze daarna in kleinere stukken. 

Snijd de augurken en zilveruitjes fijn. 

Smelt de boter in een grote pan en voeg de bloem toe. Laat dit mengsel 2 minuten bakken, terwijl je constant roert. 

Voeg de helft van de kalfsfond toe en klop stevig om klontjes te verwijderen. Voeg vervolgens de rest van de fond, het kurkumapoeder, peper en zout toe. Roer de room en de fijngesneden augurken en zilveruitjes erdoor en laat de saus even opkoken. Proef en kruid eventueel bij. Je hebt nu saus voor twee keer; vries de helft in voor later. 

Varkenshaasje: Smeer het varkenshaasje in met olijfolie en kruid met peper en zout. 

Verwarm de Optigrill voor op de stand voor varkensvlees. Zodra het apparaat op temperatuur is, leg je het varkenshaasje erin en kies je voor ‘rosé’ (rood niveau). 

Laat het varkenshaasje een paar minuten rusten voordat je het in plakjes snijdt. 

Serveren: Serveer de sneetjes varkenshaas met de Blackwellsaus, de gratin dauphinois en een frisse salade. 

Tips

  • De Blackwellsaus is ook heerlijk bij een stukje spek, varkens- of kalfskotelet, of voor vegetariërs met een gebakken knolselderijsteak. 
  • Bewaar restjes van de saus en gratin maximaal 2 dagen in de koelkast of vries ze in voor een later moment. 

De saus kan tot 3 maanden ingevroren worden. De gratin en het varkensvlees zijn 2 dagen houdbaar in de koelkast. Opwarmen in de oven of magnetron. 

Partner

In samenwerking met