Zanddeeg met vanille
Dit is mijn makkelijk recept voor vanillezanddeeg waarmee je de lekkerste taartenbodems mee kan uit je mouw schudden, zoals de super snelle verjaardagstaart of de citroentaartjes 🙂
Ik maak het recept steeds dubbel, dan steek ik een platte bal deeg in de diepvries, altijd klaar om een taart op tafel te schuiven, beetje slagroom erin of vanillepudding (link) vers seizoensfruit en het is heeeeeerlijk genieten !
Ingrediënten
300 g boter, kamertemperatuur
125 g suiker
1 vanillestok
113 g eieren
125 g broyage (50% bloemsuiker, 50% amandelpoeder)
500 g bloem
Zout
Bereidingswijze
Mix alle ingrediënten voor het zanddeeg kort in een keukenrobot tot een balvorm.
Giet uit op werkblad, meng snel de bloem erdoor en vorm twee platte ballen.
Wikkel in plasticfolie. Bewaar één in de diepvries voor later gebruik en de ander in de koelkast om op te stijven voor 2 uur.
Verwarm de oven voor op 175°C.
Rol het zanddeeg uit tot 3 à 4 mm dikte.
Gebruik bloem of plaats tussen twee vellen bakpapier.
Vet de bakvormpjes in en bebloem ze.
Snijd rondjes uit het deeg, iets groter dan de vormpjes, en druk goedaan in de hoeken.
Rol met een deegroller over de bakvorm om overtollig deeg te verwijderen.
Bak 12-14 minuten tot goudbruin en laat afkoelen.
Tips
Voor een extra touch, voeg een beetje citroenzeste toe aan het zanddeeg.