Eton mess met mascarpone, rood fruit en matcha meringue

Favorieten

2u45

Medium

Als dit geen zalig dessert is! De meringues kan je in eender welk thema spuiten.

Als dit geen zalig dessert is! De meringues kan je in eender welk thema spuiten.
Kitchen must haves
Ingrediënten

Wat heb je nodig?

Aantal: 8P

Ingrediënten meringues (8 personen)
100 ml eiwit
snuifje zout
100 g fijne suiker
80 g bloemsuiker

Garnituur
2 kl matchapoeder
2 kl lauw water
2 kl rauwe meringue
pompoenpitten
kokosschilfers
suikersterretjes

Ingrediënten rode fruitmengeling
500 g diepvrieskersen
150 g compote van veenbessen (of 50 g honing op 150 g verse veenbessen die je 5 minuutjes zacht laat koken)
zeste van 1 appelsien
2 el maple syrup (ahornsiroop)

Ingrediënten mascarponemengeling
1 kg mascarpone op kamertemperatuur
2 vanillestokjes
250 g zure room
300 g plattekaas
1 stuk witte chocolade uit koelkast

Ingrediënten meringues (8 personen)
100 ml eiwit
snuifje zout
100 g fijne suiker
80 g bloemsuiker

Garnituur
2 kl matchapoeder
2 kl lauw water
2 kl rauwe meringue
pompoenpitten
kokosschilfers
suikersterretjes

Ingrediënten rode fruitmengeling
500 g diepvrieskersen
150 g compote van veenbessen (of 50 g honing op 150 g verse veenbessen die je 5 minuutjes zacht laat koken)
zeste van 1 appelsien
2 el maple syrup (ahornsiroop)

Ingrediënten mascarponemengeling
1 kg mascarpone op kamertemperatuur
2 vanillestokjes
250 g zure room
300 g plattekaas
1 stuk witte chocolade uit koelkast

Bereidingswijze

Hoe maak je dit?

Bereidingswijze meringues

  • Neem een vetvrije kom en klopper.
  • Klop het eiwit los en voeg een snuifje zout toe.
  • Strooi er de suiker bij zodra het schuimig wordt.
  • Klop 4 minuten verder tot je een stevig schuim krijgt.
  • Zeef er de bloemsuiker over en meng het geheel.
  • Neem bakpapier en teken er 2 cirkels op. Gebruik hiervoor de onderkant van een glazen kom en zorg dat de doorsnede 0,5 cm tot 1 cm kleiner is dan de schaal waarin je het dessert wilt opdienen. Ik gebruikte een glazen schaal met hoogte 12 cm en doorsnede 18 cm.
  • Leg het bakpapier omgekeerd in een bakvorm.
  • Plak het bakpapier vast met 2 dotjes meringue.
  • Spuit de omtrek van de getekende cirkel en spuit telkens kleinere cirkels naar binnen toe.
  • Meng de matcha met water en meringue stevig onder elkaar.
  • Bestrijk de meringueronde met de matchamengeling.
  • Bestrooi met pompoenpitten en kokosschilfers.
  • Spuit op een ander stuk bakpapier de kerstboompjes: eerst de stam, vervolgens 3 takken naar boven toe en nog eens 2 takken die de punt van de kerstboom vormen.
  • Bestrijk de kruin met de matchamengeling.
  • Kleef een suikersterretje in de punt van de kerstboom.
  • Bak de meringues 2 uur af op 90 °C.
  • Laat afkoelen.

Bereidingswijze rode fruitmengeling

  • Doe de kersen in een kom en laat ontdooien.
  • Voeg de veenbessencompote en de sinaasappelzeste toe.
  • Meng er de agavesiroop onder.

Bereidingswijze mascarponemengeling

  • Doe de mascarpone in een kom.
  • Schraap het merg uit de vanillestokken en voeg toe aan de mascarpone.
  • Klop los tot een gladde massa.
  • Voeg de zure room en de plattekaas toe en meng goed onder elkaar.

Afwerking

  • Als de meringuerondes afgekoeld zijn, kunnen we beginnen vullen.
  • Maak eerst een laag met fruit, dan een laag met mascarpone en dan een meringueronde.
  • Herhaal en eindig met de mascarpone door deze mooi in rondes te spuiten.
  • Rasp er witte chocolade over.
  • Wacht tot net voor het opdienen om de kerstboommeringues in de kom te steken. Neem telkens 2 boompjes en steek ze samen, met de rugjes tegen elkaar, in de mascarpone.
Social

Make eat share tag

Heb je dit recept nagemaakt en was het lekker? Deel het dan zeker op social media en tag @sofiedumontchef! Dat vind ik superleuk! Smakelijk.