Feestelijke witloofsalade met stoofpeer en truffelpecorino

Favorieten

20 min

Easy

Dit is echteen heel fijne, heerlijke winterse salade als je extra groenten op tafel wilt zetten. Perfect als frisse tegenhanger bij een winters hoofdgerecht en zeer makkelijk te bereiden. Die stoofpeer geeft een zachte zoetigheid, het witloof zorgt voor bite, en de truffelpecorino maakt het helemaal af. Om nog niet te spreken van de sjalottenvinaigrette met die walnotenolie! Echt een salade met zoveel smaak en texturen! Geweldig bij een beef wellington of kip uit de oven.

Dit is echteen heel fijne, heerlijke winterse salade als je extra groenten op tafel wilt zetten. Perfect als frisse tegenhanger bij een winters hoofdgerecht en zeer makkelijk te bereiden. Die stoofpee ...
Meer lezen

Ingrediënten

Wat heb je nodig?
Aantal: 4 personen

Salade 
2 stoofperen 
2 grote stronken witloof 
2 kleine gemslaatjes 
150 g truffelpecorino (of comté, parmezaan of een andere harde kaas) 

Sjalottenvinaigrette 
1 sjalot 
4 eetlepels appelazijn 
8 eetlepels walnootolie 
Peper en zout van de molen 

 
2 stoofperen 
2 grote stronken witloof 
2 kleine gemslaatjes 
150 g truffelpecorino (of comté, parmezaan of een andere harde kaas) 

 
1 sjalot 
4 eetlepels appelazijn 
8 eetlepels walnootolie 
Peper en zout van de molen 

Bereidingswijze

Hoe maak je dit?

Sla voorbereiden 
Snijd het onderste stukje van de gemsla weg en snijd in fijne schijven. Doe hetzelfde met het witloof. Spoel het gesneden witloof kort onder koud water om verkleuring tegen te gaan en dep droog. 

Stoofperen snijden
Halveer de stoofperen, verwijder het klokhuis met een meloenbolletjeslepel of mesje en snijd in fijne schijven. 

Mengen
Meng gemsla, witloof en stoofpeer in een grote schaal. Rasp de helft van de kaas erover en meng opnieuw. Voeg dan de rest van de kaas toe zodat de salade eruitziet alsof hij besneeuwd is – dat geeft echt dat feestelijke effect. 

Vinaigrette maken
Snipper de sjalot heel fijn. Meng met appelazijn, olijfolie, peper en zout. Proef en breng eventueel verder op smaak. 

Afwerken
Giet de vinaigrette pas net voor het serveren over de salade zodat de blaadjes knapperig blijven. 

Tips

  • Je kunt de stoofperen ook eerst kort en krachtig aanbakken. Gebruik ze wat afgekoeld; te warm maakt de sla slap. 
  • De vinaigrette kun je op voorhand maken, maar voeg hem echt pas op het laatste toe. 
  • Geen truffelpecorino? Comté, parmezaan of een oude manchego werken ook heerlijk. 
  • Serveer als bijgerecht bij wild, gevogelte of een feestelijke vegetarische hoofdschotel. 
Icon Fire
Social

Make eat share tag

Heb je dit recept nagemaakt en was het lekker? Deel het dan zeker op social media en tag @sofiedumontchef! Dat vind ik superleuk! Smakelijk.