Gebakken vijgen met blauwe kaas in bladerdeeg

Favorieten

40min

Easy

Deze gebakken vijgen met blauwe kaas, rozemarijn, honing en amandelschilfers zijn het perfecte herfsthapje. Het zoete van de vijg, het zoute van de kaas, het knapperige van het bladerdeeg en het aardse van de rozemarijn vormen samen een topcombinatie. Eenvoudig om te maken en ideaal als feestelijk voorgerecht of verfijnd borrelhapje. Serveer met een sneetje brood en een glas wijn – genieten!

Deze gebakken vijgen met blauwe kaas, rozemarijn, honing en amandelschilfers zijn het perfecte herfsthapje. Het zoete van de vijg, het zoute van de kaas, het knapperige van het bladerdeeg en het aards ...
Meer lezen

Ingrediënten

Wat heb je nodig?
Aantal: 4P

Voor de vijgenpakketjes
6 vijgen
1 plak bladerdeeg (of 6 reepjes van ca. 2 x 15 cm)
6 stukjes blauwe kaas (zoals gorgonzola, roquefort, …)
6 takjes rozemarijn1 eetlepel olijfolie
6 theelepels vloeibare honing
een handvol amandelschilfers
peper en zout

6 vijgen
1 plak bladerdeeg (of 6 reepjes van ca. 2 x 15 cm)
6 stukjes blauwe kaas (zoals gorgonzola, roquefort, …)
6 takjes rozemarijn1 eetlepel olijfolie
6 theelepels vloeibare honing
een handvol amandelschilfers
peper en zout

Leaf
Make it veggie!

Dit recept is volledig vegetarisch. Kies eventueel voor een vegetarische blauwe kaas zonder dierlijk stremsel.

Bereidingswijze

Hoe maak je dit?

Voorbereiding vijgen: Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd het harde topje van de vijgen en snijd ze kruiselings in tot net niet onderaan – ze moeten openvouwen als een bloem. Zet even opzij.

Bladerdeeg voorbereiden: Snijd het bladerdeeg in 6 reepjes van 2 cm op 15 cm. Maak enkele kleine inkepingen in de lengte van de reepjes voor extra effect (optioneel). Wikkel elke vijg aan de onderkant in een reep bladerdeeg en duw het deeg goed aan zodat het vijgje stabiel blijft staan in de ovenschaal.

Vullen en afwerken: Plaats een blokje blauwe kaas in het midden van elke opengevouwen vijg. Steek een takje rozemarijn in de opening. Sprenkel olijfolie over elke vijg, gevolgd door een theelepeltje honing. Strooi amandelschilfers erover en kruid met peper en een snuifje zout.

Bakken: Zet de vijgen in een ovenschaal en bak gedurende 20 à 25 minuten op 180°C, tot het bladerdeeg goudbruin is, de kaas gesmolten en de vijgen zacht en sappig zijn.

Serveren: Serveer warm, eventueel met wat extra honing en een stuk vers brood of ciabatta.

Tips

  • Kies voor rijpe maar stevige vijgen – te rijpe vijgen vallen snel uit elkaar. 
  • Vervang blauwe kaas eventueel door geitenkaas of brie als je een zachtere smaak verkiest. 
  • Voeg een lepeltje balsamicocrème toe na het bakken voor extra diepte. 
Icon Fire
Social

Make eat share tag

Heb je dit recept nagemaakt en was het lekker? Deel het dan zeker op social media en tag @sofiedumontchef! Dat vind ik superleuk! Smakelijk.