Meringuerol met pistache, framboos & kokosroom

Favorieten

40min + 4u in de koelkast

Medium

Dit dessert is een echte showstopper voor Kerst: looks mega fancy maar ‘t valt best mee qua werk. Je maakt een luchtige meringueplaat, vult deze met een heerlijke kokos‑pistache‑framboosmix, rolt ‘m strak op en werkt af met gekristalliseerde roze blaadjes én meringuezwaantjes, sterretjes en strikjes voor een extra feestelijk effect. Bonus: lactosevrij en glutenvrij, ideaal voor gasten met intoleranties.

Dit dessert is een echte showstopper voor Kerst: looks mega fancy maar ‘t valt best mee qua werk. Je maakt een luchtige meringueplaat, vult deze met een heerlijke kokos‑pistache‑framboosmix, rolt ‘m s ...
Meer lezen

Ingrediënten

Wat heb je nodig?
Aantal: 6P

Meringue‑roll
150 ml eiwit (op kamertemperatuur)
250 g bruine suiker
250 g fijne suiker
30 g bloemsuiker
1 eetlepel maïzena
1 theelepel vanillepoeder

Vulling
400 ml opklopbare kokosroom
1 theelepel vanillepoeder
4 eetlepels pistachepoeder
200 g frambozen (diepvries of vers)
Een handvol pistachenootjes (ongezouten, gehakt)

Gekristalliseerde roze blaadjes
1 biologische onbespoten roos (eetbaar, kleur naar keuze)
een klein beetje eiwit
1 kommetje fijne suiker

Meringue‑versiering (zwaantjes, sterretjes, strikjes)
100 ml eiwit
100 g fijne suiker
80 g bloemsuiker


150 ml eiwit (op kamertemperatuur)
250 g bruine suiker
250 g fijne suiker
30 g bloemsuiker
1 eetlepel maïzena
1 theelepel vanillepoeder


100 ml eiwit
100 g fijne suiker
80 g bloemsuiker

Leaf
Make it veggie!

Al vegetarisch; vervang eventueel frambozen door cranberry’s of kersen voor variatie.

Bereidingswijze

Hoe maak je dit?

Meringue‑plaat maken: Verwarm de oven voor op 150 °C (boven‑onder). Klop 150 ml eiwit met 250 g fijne suiker circa 10 minuten op tot een stijve glanzende meringue (geen korreltjes tussen duim en wijsvinger). Zeef de maïzena en bloemsuiker erdoor en spatel kort door. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid het meringuemengsel uit tot een rechthoek, overal even dik. Optioneel: maak motiefjes in de bovenkant. Bak 25 min in de oven tot licht krokant bovenlaagje en zacht binnenin.

Laat afkoelen, leg nieuw bakpapier erop en draai om zodat de onderkant boven komt. Verwijder voorzichtig het oorspronkelijke bakpapier.

Vulling & rollen: Klop de kokosroom met vanillepoeder luchtig op. Spatel het pistachepoeder erdoor. Verdeel de vulling gelijkmatig over de afgekoelde meringueplaat, laat een klein randje vrij aan één korte zijde. Verdeel frambozen en gehakte pistachenootjes over de vulling. Rol strak op vanaf de korte zijde dicht bij jou, met het naadje onder. Zet minstens 4 uur in de koelkast om op te stijven.

Decoratie: Gekristalliseerde roze blaadjes: Pluk de blaadjes, bestrijk dun met eiwit, rol door suiker, laat drogen op bakpapier (niet in oven), ±1 dag.

Meringue‑versiering: Klop 100 ml eiwit met 100 g fijne suiker tot stijve meringue, spatel 80 g bloemsuiker erdoor. Vul een spuitzak en spuit motieven op bakpapier. Droog in oven op 90 °C ±1 uur.

Haal de rol uit de koelkast, maak enkele dotjes van overgebleven kokos‑pistachevulling bovenop. Werk af met gekristalliseerde blaadjes, zwaantjes, sterretjes en strikjes. Bestrooi eventueel met poedersuiker voor sneeuweffect

Tips

  • Zorg dat mengkom en gardes vetvrij zijn. 
  • Eiwitten op kamertemperatuur geven meer volume. 
  • Rol direct na bakken of afkoelen voor soepelheid. 
  • Voor snijden: gebruik een scherp mes en spoel tussen de sneden in heet water. 
  • Maak de gekristalliseerde blaadjes een dag op voorhand. 
Icon Fire
Social

Make eat share tag

Heb je dit recept nagemaakt en was het lekker? Deel het dan zeker op social media en tag @sofiedumontchef! Dat vind ik superleuk! Smakelijk.