Raclette met bijgerechten

Favorieten

30min

Easy

Als ik aan gezellige diners denk, dan is raclette voor mij dé ultieme comfortfood ervaring. Iedereen kan zelf zijn bord samenstellen, de combinatie van gesmolten kaas, charcuterie en frisse bijgerechten maakt het altijd een succes. Bovendien is het super eenvoudig: met een paar mooie ingrediënten zet je een fantastische tafel neer die iedereen laat genieten.

Als ik aan gezellige diners denk, dan is raclette voor mij dé ultieme comfortfood ervaring. Iedereen kan zelf zijn bord samenstellen, de combinatie van gesmolten kaas, charcuterie en frisse bijgerecht ...
Meer lezen

Ingrediënten

Wat heb je nodig?
Aantal: 2P

Kaas & Charcuterie:
180 à 230 g raclette kaas pp: Belgische, Zwitserse, Jura kazen bv…
120 g charcuterie pp: Bacon, grison, rauwe ham, gerookte gedroogde spek… Geen te vette soorten, rauw, gedroogd en gerookt of gekruid zijn ideaal.

Rozemarijnboter:
125 g zachte boter
Sap en zeste van 0.5 citroen
Peper van de molen , fleur de sel
2 el rozemarijn blaadjes fijn gehakt
2 teentjes look geraspt
2 handvol peterselie fijn gesneden

Venkel peer salade:
1 venkel gewassen
2 harde peren gewassen
1 handvol druiven gewassen
4 el appelazijn
2 el neutrale olie bv koolzaadolie
Zwarte peper molen
Fleur de sel
1 handvol okkernoten fijn gesneden
1 sjalot in ringen gesneden

Extra:
1 bakje kleine witte paddenstoelen in schijven gesneden
1 grote ui in fijne ringen gesneden
3 à 4 stronkjes witloof in reepjes gesneden
Uitjes en augurken
500 g vastkokende aardappeltjes, krieltjes gestoomd
Gepekelde komkommer


180 à 230 g raclette kaas pp: Belgische, Zwitserse, Jura kazen bv…
120 g charcuterie pp: Bacon, grison, rauwe ham, gerookte gedroogde spek… Geen te vette soorten, rauw, gedroogd en gerookt of gekruid zijn ideaal.


125 g zachte boter
Sap en zeste van 0.5 citroen
Peper van de molen , fleur de sel
2 el rozemarijn blaadjes fijn gehakt
2 teentjes look geraspt
2 handvol peterselie fijn gesneden


1 venkel gewassen
2 harde peren gewassen
1 handvol druiven gewassen
4 el appelazijn
2 el neutrale olie bv koolzaadolie
Zwarte peper molen
Fleur de sel
1 handvol okkernoten fijn gesneden
1 sjalot in ringen gesneden


1 bakje kleine witte paddenstoelen in schijven gesneden
1 grote ui in fijne ringen gesneden
3 à 4 stronkjes witloof in reepjes gesneden
Uitjes en augurken
500 g vastkokende aardappeltjes, krieltjes gestoomd
Gepekelde komkommer

Leaf
Make it veggie!

Vervang de charcuterie door gegrilde groenten of vegan kaas.
Gebruik plantaardige boter in de rozemarijnboter om een volledig vegan versie te maken.

Bereidingswijze

Hoe maak je dit?

Aardappelen en komkommer
Stoom de aardappeltjes gaar en hou ze warm. Maak ondertussen de gepekelde
komkommer klaar.

Rozemarijnboter
Meng alle ingrediënten voor de boter goed door elkaar. Leg het mengsel op een
cirkel bakpapier en vouw het dicht tot een rolletje of pakketje. 

Salade
Snijd de sjalot fijn en meng met appelazijn. Laat even trekken. Snijd venkel en
peer heel fijn, halveer de druiven en snijd de noten in stukjes. Voeg alles bij
de sjalot, kruid met peper en zout en meng er de olie onder.

Voorbereiding bijgerechten
Snijd de paddenstoelen, ui en witloof in schijfjes. Leg de kaas en charcuterie
op plankjes klaar.

Serveren
Zet alles op tafel en laat iedereen zelf zijn pannetje vullen: bak
paddenstoelen, witloof of ui in de rozemarijnboter, leg er een sneetje kaas op
en laat smelten. Serveer op een aardappeltje met een sneetje charcuterie
ernaast.

Tips

Serveer er een frisse salade bij en wat extra uitjes en augurken.

Een droge witte wijn, een frisse rode wijn of zelfs geuze past hier perfect bij.

Voor een extra feestelijk effect kan je kleine pannetjes gebruiken voor individuele porties, zo blijft de kaas lekker gesmolten.

Icon Fire
Social

Make eat share tag

Heb je dit recept nagemaakt en was het lekker? Deel het dan zeker op social media en tag @sofiedumontchef! Dat vind ik superleuk! Smakelijk.