Salade liégeoise met krokant spek, picklescrème en eitjes

Favorieten

45min

Medium

Deze salade liégeoise is een klassieker uit de Belgische keuken, maar hier krijgt hij een elegante upgrade.

Alle basiselementen blijven behouden – aardappelen, boontjes, spek en ei – maar dan met nét dat tikkeltje meer verfijning: gestoomde amandineaardappeltjes, krokant spek, een zachte picklescrème en een tartaar van boontjes met sjalot. Perfect als lichte lunch of als voorgerecht bij een feestelijk menu.

Deze salade liégeoise is een klassieker uit de Belgische keuken, maar hier krijgt hij een elegante upgrade. Alle basiselementen blijven behouden – aardappelen, boontjes, spek en ei – maar dan met nét ...
Meer lezen
Kitchen must haves

Ingrediënten

Wat heb je nodig?
Aantal: 4P

Voor de salade
600 g vastkokende amandineaardappelen, ongeschild
300 g fijne boontjes   
4 sneetjes Duroc d’Olive-spek
4 eieren
1 el neutrale olie of gesmolten boter
Peper en zout

Voor de boontjes­tartaar
Gekookte boontjes (van hierboven)
1 kleine sjalot, fijn gesneden
1 el wittewijnazijn of dragonazijn
2 el neutrale olie
Peper en zout

Voor de picklescrème
3 el mayonaise
2 el Belgische pickles

600 g vastkokende amandineaardappelen, ongeschild
300 g fijne boontjes   
4 sneetjes Duroc d’Olive-spek
4 eieren
1 el neutrale olie of gesmolten boter
Peper en zout

Gekookte boontjes (van hierboven)
1 kleine sjalot, fijn gesneden
1 el wittewijnazijn of dragonazijn
2 el neutrale olie
Peper en zout

3 el mayonaise
2 el Belgische pickles

Leaf
Make it veggie!

Laat het spek weg en vervang door krokant gebakken halloumi of geroosterde noten (bijv. walnoten of hazelnoten). Deze geven ook een crunchy toets en een zoute smaak.

Bereidingswijze

Hoe maak je dit?
Aardappelen stomen

Snijd de amandineaardappelen in dunne ronde schijfjes of halveer ze.

Stoom ze gaar in ongeveer 15 minuten (afhankelijk van de dikte).

Laat lichtjes afkoelen en bestrijk met een beetje gesmolten boter of olie.

Kruid met peper en zout.

Boontjestartaar maken

Blancheer de boontjes 2–3 minuten in kokend gezouten water. Giet af en koel
meteen af in ijswater.

Dep droog en snijd fijn. Meng met de sjalot, azijn, olie, peper en zout. Zet
koel.

Eitjes pocheren

Breng een steelpan met water en een flinke scheut azijn net tot onder het
kookpunt.

Breek de eitjes in aparte kommetjes.

Maak een draaibeweging in het water en giet de eitjes voorzichtig erin.

Pocheer 3 minuten, haal uit het water en dep droog op keukenpapier.

Spek krokant bakken

Snijd het spek in stukjes en bak krokant in een droge pan op middelhoog vuur.

Laat uitlekken op keukenpapier.

Picklescrème maken

Mix de mayonaise en de pickles tot een gladde saus.

Dresseren

Lepel wat boontjestartaar op de borden.

Leg er 2 à 3 aardappelschijfjes op, verdeel het krokante spek en plaats
voorzichtig een gepocheerd eitje erbovenop.

Werk af met een lepel picklescrème en eventueel een takje peterselie.

Serveer lauwwarm of op kamertemperatuur.

Tips

  • Gebruik eventueel gerookt spek voor een extra smaakdimensie.
  • Liever geen gepocheerd ei? Een zachtgekookt eitje werkt ook perfect.
  • Je kan de aardappelen ook grillen in plaats van stomen.
  • Maak de picklescrème gerust op voorhand – ze wordt zelfs nog lekkerder als ze even kan
    intrekken.
  • Wil je er een hoofdgerecht van maken? Voeg wat gemengde sla of veldsla toe.
Icon Fire
Social

Make eat share tag

Heb je dit recept nagemaakt en was het lekker? Deel het dan zeker op social media en tag @sofiedumontchef! Dat vind ik superleuk! Smakelijk.

In samenwerking met:Partner logo