Voorbereiding van het vlees: Kruid de ossenstaart royaal met peper en zout en haal door de bloem. Verhit boter of olie in een lage stoofpot en bak het vlees rondom bruin. Haal uit de pot en zet apart.
Groenten aanstoven: Stoof fijngesneden uien en look glazig in dezelfde pot. Schil de wortels en pompoen en snijd ze in gelijke stukken. Voeg de wortels en pompoen toe en bak even mee tot ze wat kleur krijgen.
Groenten apart houden: Haal iets minder dan de helft van de gestoofde wortels en pompoen uit de pot en zet apart voor extra textuur later.
Stoofpot opbouwen: Voeg mosterd, perensiroop, tijm, laurier, bier en rundsbouillon toe aan de pot. Roer goed en leg het vlees terug in de pot.
Ovenbereiding: Dek de pot af en zet 3 uur in een voorverwarmde oven op 150°C.
Vlees plukken: Laat het stoofvlees lauw worden, haal het van de beenderen en voeg terug toe aan de saus.
Afwerken met groenten: Voeg de apart gehouden pompoen en wortels toe en laat 5 minuten sudderen. Voeg eventueel een scheutje porto toe en proef op peper en zout.
Witloofslaatje: Snijd het witloof fijn en meng met mayonaise, fijngehakte bieslook en citroensap (optioneel). Kruid naar smaak.
Serveren: Serveer het stoofvlees met het frisse witloofslaatje en een aardappelbereiding naar keuze: puree, gratin, kroketjes of frietjes.
Tips
- Dit gerecht kan perfect een dag op voorhand gemaakt worden; smaken trekken dan nog beter in.
- Voor extra diepe smaak: marineer het vlees een avond voordien in het bier.
- Geen perensiroop? Vervang door appelstroop.
- Voeg eventueel een scheutje citroensap toe aan het witloofslaatje voor extra frisheid.