Tonijn dichtschroeien
Verhit een inox pan op hoog vuur.
Voeg 1 eetlepel ghee toe.
Kruid de tonijn met zout aan beide kanten en schroei de moot kort maar krachtig aan: bovenkant, onderkant en zijkanten.
Voeg nog een lepeltje ghee toe en arroseer de tonijn zoals je met een steak zou doen.
Haal de tonijn daarna uit de pan en zet opzij.
Saus maken
Giet het overtollige vet uit de pan.
Voeg de groene peper toe en blus met cognac.
Flambeer voorzichtig (dampkap uit, pan ietsje van het vuur halen).
Roomsaus indikken
Giet de room en de bruine fond erbij en laat inkoken tot een licht gebonden saus.
Proef en kruid eventueel bij met wat extra zout.
Serveren
Serveer de tonijnsteak in sneedjes gesneden met de groene peperroomsaus erover of ernaast.
Werk af met frietjes en een frisse groene salade met een lepel mayonaise onder gemengd.
Tips
- Zorg dat je pan gloeiend heet is voor je de tonijn erin legt, zo krijg je een mooie korst.
- Tonijn mag nog rosé vanbinnen zijn – bak hem dus zeker niet te lang, anders wordt hij droog.
- Vind je cognac te heftig? Dan kan je ook een scheutje witte wijn of sherry gebruiken.
- Geen fan van groene peper , dan kan het ook met geconcaseerde zwarte peperbollen .
- Heb je geen bruine fond? Dan kan je ook een scheutje kalfs- of kippenfond gebruiken die je eerst laat inkoken .