Meng de droge ingrediënten
Doe de bloem, suiker, zout en droge gist in een grote mengkom. Roer even door zodat alles goed verdeeld is.
Voeg de natteingrediënten toe
Schenk de lauwe melk en neutrale olie bij de droge ingrediënten. Laat het deeg zo’n 10 minuten kneden met de hand of in een keukenrobot tot het soepel is en de gluten zich goed ontwikkeld hebben.
Laat het deeg rijzen
Leg een vel bakpapier op een ovenschaal. Bol het deeg op tot een mooie ronde vorm en leg het op het bakpapier. Dek het af met eenk om of vochtige doek zodat het niet uitdroogt. Laat het deeg rijzen tot het in volume verdubbeld is.
Vorm het brood
Druk het gerezendeegeenbeetje plat met je handen. Meng ondertussen de dooier, water en yoghurt voor de egg wash.
Bestrijken decoreer
Smeer het brood royaal in met de egg wash. Gebruik je vingers om het typische patroon te maken: druk eerst rondom rond een cirkel, en duw dan vierkante vormen in het midden. Werk af met sesamzaad aan de buitenrand en nigellazaad in het midden.
Bakken
Verwarm de oven voor op 180°C. Gebruik bij voorkeur een stoomfunctie (broodstand) of plaats een hittebestendig schaaltje water onderin de oven.
Bak het brood eerst 18 minuten op 180°C in de vorm.
Haal het daarna uit de vorm en van het bakpapier, leg het op een rooster en bak nog 5 minuten verder zodat de onderkant krokant wordt.
Afkoelen
Laat het brood volledigafkoelen op een rooster voor het besteresultaat.
Cannellini-bonen dip
Spoel de witte bonen voor de dip af en laat ze uitlekken. Mix ze samen met tahin, look, olijfolie, citroensap, peper en zout tot een gladde dip. Voeg indien nodig een klein beetje water toe voor extra smeuïgheid.
Snijd de ajuin in ringen en bak ze langzaam op medium vuur met de olie tot ze diepbruin en zoet zijn. Roer regelmatig
Serveer de dip in een mooie schaal.
Meng de bonen voor de afwerking met olijfolie peper zout sap en zeste van citroen en verdeel erover.
Werk af met de gekarameliseerde ui en bestrooi met verse koriander.
Serveren
Scheur het nog licht warme Turkse brood in stukken en dip in de romige bonenspread.