Witloof in hesp met kaassaus en puree

Favorieten

1u30

Next Level

Deze klassieker brengt comfort en gezelligheid op tafel: knapperige witloofstronken gerold in hesp, overgoten met een fluweelzachte kaassaus, en geserveerd met een smeuïge aardappelpuree. Een heerlijk vertrouwd gerecht dat zowel feestelijk als huiselijk aanvoelt.

Deze klassieker brengt comfort en gezelligheid op tafel: knapperige witloofstronken gerold in hesp, overgoten met een fluweelzachte kaassaus, en geserveerd met een smeuïge aardappelpuree. Een heerlijk ...
Meer lezen

Ingrediënten

Wat heb je nodig?
Aantal: 4P

8 mooie grote stronken grondwitloof
8 grote sneetjes beenham

Bechamel kaassaus:
50 g boter
60 g bloem
700 ml koude melk
Zout en peper van de molen
Muskaatnoot
250 g gemalen kaas

Aardappelpuree:
1,250 kg loskokende aardappelen
1 ei
125 g boter
Muskaatnoot

8 mooie grote stronken grondwitloof
8 grote sneetjes beenham

Bechamel kaassaus:
50 g boter
60 g bloem
700 ml koude melk
Zout en peper van de molen
Muskaatnoot
250 g gemalen kaas

Aardappelpuree:
1,250 kg loskokende aardappelen
1 ei
125 g boter
Muskaatnoot

Bereidingswijze

Hoe maak je dit?

Witloof stomen en rollen
Was het witloof en snijd een klein stukje van de harde onderkant. Stoom de stronken gaar in een stoomoven of stoompot. Laat ze afkoelen en knijp al het vocht zorgvuldig uit, zodat de saus later niet te waterig wordt. Rol elke stronkje in een sneetje geweest beenham en schik de rollen in een ovenschaal.

Puree maken
Kook de aardappelen gaar en stamp ze fijn met de boter en het ei. Kruid met nootmuskaat en laat de puree even afkoelen. Vul een spuitzak met een groot getand spuitmondje met de puree.

Bechamelsaus bereiden
Smelt de boter in een grote pot. Voeg de bloem in één keer toe en bak kort mee. Voeg een grote scheut melk toe en klop krachtig met een garde tot een gladde, dikke saus. Voeg geleidelijk de rest van de melk toe, blijf roeren tot de saus mooi glad en gebonden is. Kruid met zout, peper en nootmuskaat, roer er daarna de meeste kaas onder zodat hij smelt.

Ovenschotel samenstellen
Giet de kaassaus over de witloofrolletjes in de ovenschaal. Strooi de overgebleven kaas over de saus. Spuit met de spuitzak de puree langs de rand van de schotel.

Gratineren
Zet de ovenschaal ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven van 190 °C.

Serveren
Haal de schaal uit de oven en serveer direct, zodat de kaassaus romig blijft en de puree mooi gestructureerd is.

Tips

  • Laat het witloof goed uitlekken na het stomen om te voorkomen dat de saus verwatert.
  • Verwarm de melk van de saus licht voor het toevoegen, zo vermijd je klonters.
  • Indien je geen spuitzak hebt, kun je de puree ook met een lepel in hoopjes langs de rand van de schaal leggen.
  • Gebruik een mix van kazen (bijv. jong + belegen) om extra diepgang in de kaassaus te geven.
  • Serveer met een frisse groene salade of geroosterde groenten om wat contrast te brengen.
Icon Fire
Social

Make eat share tag

Heb je dit recept nagemaakt en was het lekker? Deel het dan zeker op social media en tag @sofiedumontchef! Dat vind ik superleuk! Smakelijk.