Witloof voorbereiden: Snijd het kontje van het witloof en halveer de stronken in de lengte. Verhit 1 el olijfolie in een vuurvaste ovenschotel. Leg het witloof met de snijkant naar beneden en laat karamelliseren. Draai om en laat ook de andere kant licht kleuren. Haal het witloof uit de pan en zet apart.
Prei-puree maken: Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Snijd de prei fijn en was goed. Stoom of kook de aardappelen en prei gaar. Verwarm ondertussen in een pannetje de melk met alle kruiden. Giet de aardappelen en prei af, voeg de warme melk en boter toe en stamp tot een smeuïge puree.
Gehaktlaag bereiden: Snijd de uien fijn. Verhit de resterende 1 el olijfolie in dezelfde schotel. Stoof de ui glazig, voeg het gehakt toe en bak rul tot het mooi gekleurd is. Kruid met peper en zout.
Opbouwen van de witloofschotel: Strijk de preipuree uit bovenop het gehakt. Leg de gekaramelliseerde witloofstronkjes erop met de snijkant naar boven. Bestrooi rijkelijk met geraspte emmentaler.
Afwerken: Zet de schotel in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20–25 minuten, tot de kaas goudgeel en bubbelend is.
Tips
- Werk af met verse peterselie of een simpel slaatje met vinaigrette.
- Vervang de helft van de aardappelen door knolselder voor een lichtere variant.
- Meng een beetje Parmezaan door de emmentaler voor extra smaak.