Witte bonendip met gekarameliseerde ajuin

Favorieten

40min

Deze romige dip op basis van witte bonen is echt comfortfood ten top. De combinatie van zachte cannellini-bonen, geroosterde tahini, frisse citroen en gekarameliseerde ajuin zorgt voor een heerlijke smaak. Perfect als aperitief met wat crackers, Turks brood of als verrassende spread op een lunchbroodje.

Deze romige dip op basis van witte bonen is echt comfortfood ten top. De combinatie van zachte cannellini-bonen, geroosterde tahini, frisse citroen en gekarameliseerde ajuin zorgt voor een heerlijke s ...
Meer lezen

Ingrediënten

Wat heb je nodig?
Aantal: 4P

Voor de spread
330 gram cannellini-bonen (witte bonen), gespoeld
2 eetlepels lopende witte tahini
1 teentje look
2 eetlepels olijfolie
sap van 1/6 citroen
peper en zout naar smaak
optioneel: 1 ijsblokje (voor extra romigheid)

Voor de topping
150 gram cannellini-bonen, gespoeld
1 grote ajuin
2 eetlepels olijfolie
sap van 1/6 citroen
peper en zout
2 eetlepels koriander (fijngehakt)
extra verse koriander ter afwerking


330 gram cannellini-bonen (witte bonen), gespoeld
2 eetlepels lopende witte tahini
1 teentje look
2 eetlepels olijfolie
sap van 1/6 citroen
peper en zout naar smaak
optioneel: 1 ijsblokje (voor extra romigheid)


150 gram cannellini-bonen, gespoeld
1 grote ajuin
2 eetlepels olijfolie
sap van 1/6 citroen
peper en zout
2 eetlepels koriander (fijngehakt)
extra verse koriander ter afwerking

Leaf
Make it veggie!

Dit recept is volledig vegetarisch én vegan. Geen aanpassingen nodig.

Bereidingswijze

Hoe maak je dit?

Maak de dip: Doe de 330 g cannellini-bonen, tahini, teentje look, olijfolie, citroensap, peper en zout in een blender of foodprocessor. Voeg eventueel een ijsblokje toe voor een extra romige textuur. Mix tot een gladde, romige spread.

Smeer uit op een schaal: Neem je mooiste serveerschaal en smeer de dip mooi open met de bolle kant van een lepel zodat er wat diepte ontstaat voor de topping.

Karamelliseer de ajuin: Pel de ajuin en snijd in halve ringen. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een pan op middelhoog vuur en stoof de ajuin langzaam tot hij mooi goudbruin en zoet is. Dit duurt ongeveer 20–25 minuten. Roer regelmatig en laat zeker niet aanbranden.

Bereid de topping: Meng de 150 g cannellini-bonen met een beetje olijfolie, citroensap – en zeste,peper & zout.

Werk af: Lepel de bonentopping over de spread. Verdeel er de gekarameliseerde ajuin over. Werk af met versgehakte koriander.

Tips

  • Heb je geen tahini in huis? Gebruik dan eventueel een eetlepel plantaardige yoghurt of extra olijfolie voor de smeuïgheid. 
  • Laat de ajuin echt langzaam garen, zo komt de natuurlijke zoetheid goed naar voren. 
  • Heerlijk met Turks brood, pita of crackers! 
Icon Fire
Social

Make eat share tag

Heb je dit recept nagemaakt en was het lekker? Deel het dan zeker op social media en tag @sofiedumontchef! Dat vind ik superleuk! Smakelijk.