Soezen

Favorieten

1u10min

Medium

Dit recept voor soezen – ook bekend als profiteroles of choukes – is pure verwennerij! 

Je begint met een luchtig soezenbeslag, waarmee je trouwens ook heerlijke éclairs kunt maken. Na het bakken vul je ze royaal met zijdezachte banketbakkersroom en werk je ze af met een decadente laag chocoladesaus – gedipt of overgoten, aan jou de keuze! 

De combinatie van die krokante buitenkant, de romige vulling en de fluweelzachte chocolade maakt dit tot een onweerstaanbaar dessert. 

Echt een zalige traktatie om van te genieten! 

Dit recept voor soezen – ook bekend als profiteroles of choukes – is pure verwennerij! Je begint met een luchtig soezenbeslag, waarmee je trouwens ook heerlijke éclairs kunt maken. Na het bakken vul j ...
Meer lezen
Kitchen must haves
Ingrediënten

Wat heb je nodig?

Aantal: 6P

Voor het soezendeeg: 
80 g boter  
65 ml melk  
65 ml water  
1 theelepel suiker 
1 snufje zout  
100 g bloem  
3 eieren  

Voor de banketbakkersroom: 
ZIE RECEPT

Voor de chocoladesaus: 
200 g donkere chocolade  
180 ml room  

Voor het soezendeeg: 
80 g boter  
65 ml melk  
65 ml water  
1 theelepel suiker 
1 snufje zout  
100 g bloem  
3 eieren  

Voor de banketbakkersroom: 
ZIE RECEPT

Voor de chocoladesaus: 
200 g donkere chocolade  
180 ml room  

Bereidingswijze

Hoe maak je dit?

Soezendeeg bereiden: 
Verwarm de oven voor op 180°C.  
Breng in een pan het water, de melk, de boter, de suiker en het zout aan de kook.  
Haal de pan van het vuur en voeg de bloem in één keer toe. Roer krachtig tot het deeg als een bal van de bodem loskomt. 
Zet de pan terug op het vuur en blijf roeren om het deeg te drogen.  
Laat het deeg iets afkoelen en voeg vervolgens één voor één 2 eieren toe, meng goed na elk ei tot een homogeen deeg.  
Doe het deeg in een spuitzak met een ronde spuitmond.  
Spuit kleine hoopjes deeg op een met bakpapier beklede bakplaat, ter grootte van een walnoot, met voldoende tussenruimte.  
Klop het derde ei los en bestrijk de soesjes hiermee.  
Bak de soesjes in 25 minuten goudbruin in de oven. Laat ze afkoelen op een rooster.  

Banketbakkersroom bereiden: 
Volg mijn recept (LINK) voor een heerlijke banketbakkersroom 
Laat de room volledig afkoelen en bewaar in de koelkast. Klop de room stevig op voor gebruik.  

Chocoladesaus bereiden: 
Verwarm de room tot net onder het kookpunt.  
Giet de warme room over de in stukjes gebroken chocolade.  
Laat 2-3 minuten staan zodat de chocolade smelt en roer tot een gladde, glanzende saus.  
Voor een dunnere saus kunt u extra warme room toevoegen.  

Soezen vullen en afwerken: 
Maak een klein gaatje aan de onderkant van elk soesje met een spuitmondje.  
Klop de banketbakkersroom opnieuw stevig op, vul een spuitzak en vul de soesjes.  
Dip de bovenkant van elk gevuld soesje in de chocoladesaus en plaats ze op een serveerschaal.  
Serveer de soesjes direct voor de beste smaakbeleving.  

Social

Make eat share tag

Heb je dit recept nagemaakt en was het lekker? Deel het dan zeker op social media en tag @sofiedumontchef! Dat vind ik superleuk! Smakelijk.