Veenbessenketchup

Favorieten

40 min

Easy

Veenbessenketchup is een verrassend sausje dat instant feest uitstraalt. Het combineert de warme zoetheid van geroosterde tomaat, paprika en ui met de frisse toets van veenbessen. Perfect als dipsaus, bij kaas, feestelijke burgers of aperitiefhapjes. Makkelijk zelf te maken, in het seizoen, en een echte eyecatcher op tafel.

Veenbessenketchup is een verrassend sausje dat instant feest uitstraalt. Het combineert de warme zoetheid van geroosterde tomaat, paprika en ui met de frisse toets van veenbessen. Perfect als dipsaus, ...
Meer lezen

Ingrediënten

Wat heb je nodig?
Aantal: 4-6 Personen

4 grote tomaten (in stukken, kroontje verwijderd) 
1 grote rode paprika (zonder zaadjes en steel, in stukken) 
1 grote rode ui (gepeld, in grove stukken) 
2 teentjes look (fijn gesneden) 
1 eetlepel tomatenconcentraat 
1 eetlepel bruine suiker 
1 eetlepel appelazijn 
2 eetlepels veenbessensaus (of handvol verse/diepvriesveenbessen) 
1 theelepel gerookt paprikapoeder 
Peper en zout van de molen 
2 eetlepels olijfolie 

4 grote tomaten (in stukken, kroontje verwijderd) 
1 grote rode paprika (zonder zaadjes en steel, in stukken) 
1 grote rode ui (gepeld, in grove stukken) 
2 teentjes look (fijn gesneden) 
1 eetlepel tomatenconcentraat 
1 eetlepel bruine suiker 
1 eetlepel appelazijn 
2 eetlepels veenbessensaus (of handvol verse/diepvriesveenbessen) 
1 theelepel gerookt paprikapoeder 
Peper en zout van de molen 
2 eetlepels olijfolie 

Bereidingswijze

Hoe maak je dit?

Oven voorverwarmen
Verwarm de oven op 180 °C.

Groenten bereiden
Doe alle groenten in een ovenschaal. Voeg tomatenconcentraat, bruine suiker, appelazijn, veenbessensaus of bessen, gerookt paprikapoeder, olijfolie, peper en zout toe. Meng alles goed zodat de groenten gelijkmatig bedekt zijn.

Roosteren
Zet de schaal 30 minuten in de oven tot de groenten zacht en licht gekaramelliseerd zijn.

Afkoelen
Laat de geroosterde groenten even afkoelen tot handwarm.

Pureren
Mix de groenten glad met een staafmixer of blender.

Zeven
Zeef het mengsel door een fijne zeef of chinois voor een egale ketchuptextuur.

Opscheppen
Schep de ketchup in een schoon potje of flesje en laat volledig afkoelen.

Tips

  • Verse of diepvriesveenbessen geven een frissere toets. 
  • Gerookt paprikapoeder kan vervangen worden door mildere paprika. 
  • Ketchup blijft in een afgesloten potje in de koelkast tot 2 weken goed. 
  • Lekker bij kaas, kalkoen of gourmetburgers. 
  • Serveer in een glazen potje met lintje als homemade cadeautje. 
Icon Fire
Social

Make eat share tag

Heb je dit recept nagemaakt en was het lekker? Deel het dan zeker op social media en tag @sofiedumontchef! Dat vind ik superleuk! Smakelijk.