Tepache – No Waste Fermentatiedrank van Ananas

Favorieten

Snel

Easy

Dit maak ik echt iedere keer als ik een mooie, rijpe ananas koop. Want laten we eerlijk zijn: ananassen zijn niet de goedkoopste vruchten, en ik wil er álles uit halen. Daarom gebruik ik niet alleen het vruchtvlees, maar ook de schil en de kern om een verfrissend, licht bruisend, gefermenteerd drankje te maken: tepache!
Tepache is een traditioneel Mexicaans drankje met een zoete, funky en licht alcoholische smaak. Het fermentatieproces is vrij snel en eenvoudig, en het mooiste is dat je hiermee voedselverspilling tegengaat. Je hebt alleen ananasschillen, suiker en water nodig!

Dit maak ik echt iedere keer als ik een mooie, rijpe ananas koop. Want laten we eerlijk zijn: ananassen zijn niet de goedkoopste vruchten, en ik wil er álles uit halen. Daarom gebruik ik niet alleen h ...
Meer lezen
Kitchen must haves
Ingrediënten

Wat heb je nodig?

Aantal: 2 liter

Schil en kern van 1 rijpe ananas
1 kegel piloncillo (of 150 g donkere basterdsuiker of ruwe rietsuiker)
1,5 liter water
1 kaneelstokje (optioneel)
2 kruidnagels (optioneel)
1 cm verse gember, in plakjes (optioneel)

Schil en kern van 1 rijpe ananas
1 kegel piloncillo (of 150 g donkere basterdsuiker of ruwe rietsuiker)
1,5 liter water
1 kaneelstokje (optioneel)
2 kruidnagels (optioneel)
1 cm verse gember, in plakjes (optioneel)

Bereidingswijze

Hoe maak je dit?

Bereid de ananas voor
Was de ananas grondig voordat je hem schilt.
Snijd de schil eraf en bewaar ook de kern.

Maak het suikerwater
Breng in een pan 1,5 liter water aan de kook.
Voeg de piloncillo (of suiker) toe en roer tot het volledig is opgelost.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Fermentatie starten
Doe de ananasschillen en de kern in een grote glazen pot of fermentatievat.
Voeg het suikerwater toe en eventueel kaneel, kruidnagel en gember.
Dek de pot af met een schone doek of kaasdoek en zet vast met een elastiek.

Fermenteren
Laat het mengsel 24-72 uur op kamertemperatuur staan.
Roer het dagelijks door en proef na 24 uur. Hoe langer je het laat staan, hoe sterker en alcoholischer de smaak wordt.

Afschenken en serveren
Giet de tepache door een fijne zeef in een fles of kan.
Serveer gekoeld, met ijsblokjes en eventueel een schijfje limoen.

Social

Make eat share tag

Heb je dit recept nagemaakt en was het lekker? Deel het dan zeker op social media en tag @sofiedumontchef! Dat vind ik superleuk! Smakelijk.