Bereid de ananas voor
Was de ananas grondig voordat je hem schilt.
Snijd de schil eraf en bewaar ook de kern.
Maak het suikerwater
Breng in een pan 1,5 liter water aan de kook.
Voeg de piloncillo (of suiker) toe en roer tot het volledig is opgelost.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Fermentatie starten
Doe de ananasschillen en de kern in een grote glazen pot of fermentatievat.
Voeg het suikerwater toe en eventueel kaneel, kruidnagel en gember.
Dek de pot af met een schone doek of kaasdoek en zet vast met een elastiek.
Fermenteren
Laat het mengsel 24-72 uur op kamertemperatuur staan.
Roer het dagelijks door en proef na 24 uur. Hoe langer je het laat staan, hoe sterker en alcoholischer de smaak wordt.
Afschenken en serveren
Giet de tepache door een fijne zeef in een fles of kan.
Serveer gekoeld, met ijsblokjes en eventueel een schijfje limoen.
Tips
Pas de fermentatietijd aan – In warmere temperaturen fermenteert de tepache sneller. Proef regelmatig en bewaar het in de koelkast zodra het de gewenste smaak heeft.
Houd fruitvliegjes op afstand – Zorg ervoor dat de doek stevig vastzit om ongewenste bezoekers te voorkomen.
Maak een grotere batch – Heb je meer ananasschillen? Verdubbel of verdrievoudig het recept voor een grotere voorraad.
Maak er een cocktail van – Voeg een scheut tequila of rum toe voor een zomerse, volwassen variant.
Extra smaakdimensies – Experimenteer met steranijs, sinaasappelschil of chili voor een unieke twist.