Frangipanetaart

  • 2u
  • 6P
  • Next level

Als je graag amandelen eet dan is deze frangipane taart de hemel… Een vanille zanddeegkorst. De vulling is een mengeling van een amandelbasis en banketbakkersroom met erop krokante gekarameliseerde amandelschilfers, oh boy!

Ingrediënten

Zanddeeg:
300 g boter op kamertemperatuur
125 g suiker
1 vanillestok
113 g eieren
125 g broyage (de helft bloemsuiker de helft amandelpoeder )
500 g bloem
Zout

Frangipane vulling:

Banketbakkerscrème:
1 vanillestok
10 g maizena
30 g suiker
2 grote dooiers
180 ml melk

Amandelbasis:
50 g boter op kamertemperatuur
1 ei
18 ml bruine rum
85 g bloemsuiker
8 g maizena
85 g amandelpoeder

Topping:
200 g amandelschilfers
1 eiwit
50 g suiker

Benodigdheden:
Diameter taartvorm 27 cm

Bereidingswijze

Doe alles voor het zanddeeg in keukenrobot, meng kort tot er zich min of meer een bal vormt, giet uit op werkblad, meng alle bloem er nog kort onder en druk samen tot platte bal.

Pak in met plastiekfolie en laat 2 u opstijven.

Klop voor de banketbakkersroom de dooiers suiker, vanille en maïzena los met klein scheutje melk.

Kook rest van melk op met uitgeschraapte vanillestok en giet bij het eiermengsel, klop alles mooi los en onder elkaar, giet alles weer in de pot en breng al roerend aan de kook.

Giet in schaal om af te koelen en leg er plastiek folie over dat er zich geen velletje vormt.

Voor de amandel basis doe je alles in kom en klop dit op tot gladde massa.

Voor de amandeltopping klop je eiwit met suiker los en voeg de amandelschilfers toe.

Roer voorzichtig om de schilfers niet te breken.

Meng de banketbakkerscrème met de amandelvulling goed onder elkaar, nu heb je een frangipane vulling om u tegen te zeggen. 🙂

Warm je oven voor op 175°

Rol het zanddeeg uit tot 3 à 4 mm met wat bloem of tussen 2 vellen bakpapier.

Bebloem en vet de bakvorm in.

Leg het deeg erop en druk goed aan in de hoeken.

Rol met je deegrol over de bakvorm om zo het overtollige deeg weg te snijden.

Doe het frangipane deeg in een spuitzak en spuit gelijkmatig rond uit op de bodem.

Verdeel de amandeltopping erop en bak gedurende 40 à 45 minuten.

Ja, je kunt de taart van tevoren maken en bewaren in de koelkast. Het is echter het lekkerst om de taart op kamertemperatuur te serveren.