Brusselse wafel
Dit is nu toch wel een heerlijke wafel, de krokante buitenkant en zachte binnenkant, oh man, daar nog suiker over en dan koude slagroom, een ongelofelijke combinatie! Eenvoudig en overheerlijk, hou je zeker niet in omdat je het specifieke rechthoekige wafelijzer niet hebt, het lukt best ook wel in andere met grote ruitjes vormen.
Ingrediënten
25 g verse gist
500 ml melk
500 ml water
4 eieren
600 g bloem
200 g boter
Snuifje zout
Toppings:
1 spuitbus slagroom
Poedersuiker
Bereidingswijze
Laat de boter op laag vuur smelten en laat afkoelen.
Doe melk en water in een pot en warm op tot lichtjes lauw, los hier de gist helemaal in los.
Splits de eieren, klop dooiers even los en voeg toe aan het melk gist mengsel.
Doe de bloem in een grote kom, voeg een deel van de melk toe, klop alle klonters goed eruit voeg rest van de melk toe en de afgekoelde gesmolten boter.
Klop het eiwit stijf met snuif zout, meng voorzichtig het schuim onder het deeg.
Laat een uur rusten op een warme plaats met een handdoek erover.
Warm het wafelijzer goed op, vet beide kanten lichtjes in met arachideolie.
Vul goed de vorm met het deeg, doe toe, draai om en bak ze krokant.
Serveer ze met bloemsuiker en slagroom als je wil.
WEBSHOP MUST HAVES
Ja, je kunt Brusselse wafels invriezen. Laat de wafels afkoelen tot kamertemperatuur voordat je ze in een luchtdichte zak of container doet en bewaar ze maximaal 3 maanden in de vriezer.
Serveer het bijvoorbeeld met slagroom, fruit, ijs, chocoladesaus, ahornsiroop of andere toppings naar keuze.
Een Brusselse wafel is lichter en knapperiger dan een Luikse wafel. Brusselse wafels worden gemaakt van een beslag met eiwitten en worden meestal geserveerd met poedersuiker en fruit, terwijl Luikse wafels worden gemaakt van een deeg dat suiker bevat en een krokante textuur heeft.
Brusselse wafels zijn een populair ontbijt- en brunchgerecht, maar kunnen ook als dessert worden geserveerd. Ze zijn geschikt voor een informele bijeenkomst of als onderdeel van een uitgebreid ontbijt- of brunchbuffet.