Mezze schotel met falafel
Een plank vol mediterraanse favorieten: falafel, smeuïge hummus, labneh dip, gekruide feta, dolmades, olijven… noem maar op! Dit is echt een bom aan smaken en kleuren en ook helemaal vegetarisch, hier word ik echt gelukkig van!
Ingrediënten (voor 4 personen)
1 zakje kant en klare falafel (450g)
1 doosje Dolmades (gevulde wijnbladeren)
1 tros witte en 1 tros blauwe druiven
½ komkommer gewassen
1 doosje mini puntpaprika’s, gewassen
150 g zwarte Kalamata-olijven
4 pita broodjes
Labneh:
480 g volle yoghurt
1 tl zout
1 kl sumak
2 el granaatappelpitjes
2 el olijfolie
Hummus:
265 g kikkererwten uit blik, uitgelekt en gespoeld
2 el olijfolie
2 el Tahin
Sap van 1 citroen
Peper en zout
2 teen Look
Ijswater
1 el fijngesneden munt
1 kl komijnzaad of poeder
Feta met tijm:
1 blok feta van 200g
3 el olijfolie
1 kl gedroogde of verse citroentijm
Bereidingswijze
Labneh:
Laat de yoghurt 1 nacht uitlekken in neteldoek, vang de ingedikte yoghurt op in kommetje en meng er snuif zout onder, wrijf mooi open tot je een kuiltje hebt, werk af met sumak, granaatappel en olijfolie, zet op een grote plateau of plank.
Hummus van kikkererwten:
Doe alle ingrediënten in een blender en mix goed door elkaar, voeg straaltjes water bij tot je een zeer gladde romige humus bekomt, proef en kruid eventueel bij met extra peper en zout. Giet in een kommetje, wrijf er een kuiltje in en giet er wat olijfolie over, strooi de komijn en fijngesneden munt erover, zet bij op de schotel.
Feta:
Breek de feta in stukjes en leg in een kommetje, bestrooi met gedroogde of verse citroentijm en giet er de olijfolie over, zet bij op de plank.
Verwarm de falafel zoals vermeld op de verpakking.
Snij de druiven in kleine trosjes, leg ze ertussen
Snij de komkommer in schuine balkjes en leg erbij, samen met de dolmades, olijven, doormidden gesneden paprika’s en hier en daar een takje munt.
Toast de pitabroodjes, leg ze erbij en steek ertussen samen met de warme falafel.
Zet alles op tafel en geniet van de happy faces!
Partners
In samenwerking met IGLO
Ja, veel van de gerechten in de mezzeschotel kunnen van tevoren worden gemaakt en vervolgens gekoeld worden bewaard totdat het tijd is om te serveren.