SOFIE DUMONT 23-09 pompoenlasagne 172952

Ovenschotels

Niets zo fijn op een koude winterdag als een hartverwarmende ovenschotel! Vegetarische moussaka, lasagne met quinoa, gratin van rode biet en zoete aardappel … Puur comfort food, waarmee je eindeloos kan variëren. Laat je inspireren door mijn heerlijke en haalbare ovenschotel recepten. Terwijl de oven al het werk doet, vult een heerlijke geur de keuken en schuif jij gezellig mee aan tafel. Het krokante, krakende korstje is de finishing touch!

Ovenschotels, altijd een feest!

Wie een dampende ovenschotel op tafel zet, tovert binnen de kortste keren een glimlach op de gezichten van zijn of haar tafelgenoten. Zal ik je al verlekkeren? Lasagne bolognaise, moussaka met kalkoen en zoete aardappel of witloof met hesp in de oven zijn maar enkele van mijn favoriete ovengerechten die je in no time klaarmaakt. Voor je gasten arriveren, zorg jij voor een goede voorbereiding, terwijl je trouwe oven zich nadien ontfermt over de finishing touch van je ovenschotel. De perfecte bereiding dus voor wie graag snel en simpel wil koken. Sounds like a plan? Stroop je mouwen op, haal je mooiste ovenschaal uit de kast en verwarm je oven alvast. Let’s go!

Klassieke ovenschotels voor jong en oud

Welke ovenschotel katapulteert jou terug naar je jeugd? Witloof met hesp in de oven, gevulde paprika’s of vleesbrood met compote roepen bij mij keer op keer smakelijke familieherinneringen op. En dat plezier, daar laat ik de volgende generatie maar al te graag van meegenieten. Een warme en geurende ovenschaal staat garant voor happiness bij zowel kleine lekkerbekken als bij grote levensgenieters.

Tip: boet niet in op hoeveelheid en maak meteen een ruime portie van je ovengerecht. Als alle magen gevuld zijn, kan je de overschotjes makkelijk bewaren in de koelkast of vriezer. Een verse ovenschotel smaakt de volgende dag minstens even lekker als een lunch of als deugddoend diner. Restjes rock!

Vegetarische ovenschotels bomvol smaak

Zoek je een alternatief voor de klassieke lasagne bolognaise met gehakt? Wil je een vegetarische ovenschotel bereiden die op-en-top smaakt? Kokkerel jij het liefst volgens het ritme van de seizoenen? I’ve got your back. Van lasagne van wintergroenten en quinoa, over vegetarische moussaka, tot melanzane alla parmigiana: geen makkelijkere manier om groenten pico bello te bereiden dan ze rustig te laten garen in de oven.

Aardappelgerechten in de oven

Aardappelen zijn niet weg te denken uit onze Belgische keuken. Terecht! Ze kunnen mij ook zo smaken. Gekookt, gebakken, … Maar wat dacht je van aardappelen in de oven? Het proberen méér dan waard. Een traditionele aardappelgratin of een ovenschotel met zoete aardappel: it’s up to you!

Tip: De meeste ovens hebben een stevige grillfunctie. Loop dus niet te ver weg als je gratineert of grilt. Hou je oven in de gaten en zorg er zo voor dat je lekkere ovengerecht hét perfecte korstje krijgt.

Gezonde ovenschotels die vooral heel lekker zijn!

Ovenschotels scoren altijd hoog op de smaakbarometer en dat kan zeker en vast met uitsluitend gezonde ingrediënten! Een vegetarische lasagne met spinazie en snijbiet bijvoorbeeld verwent de smaakpapillen en trakteert je op de nodige vitamientjes. Check!

Mijn favoriete recepten voor ovengerechten? Check-in!

Nieuwsgierig naar mijn favoriete ovengerechten? Ik ben verknocht aan klassiekers zoals gegratineerde hespenrolletjes en gratin dauphinois. Love it! Maar ik hou ook absoluut van ovenschotels met een twist, een klassieker in een ovenjasje of een ovengerecht met seizoensgroenten. Mijn vol-au-ventschotel met bladerdeegkorst en gratin van rode biet en zoete aardappel moet je echt eens uitproberen. Nieuwsgierig wat jij ervan vindt!

Duik in mijn persoonlijke top tien en verras je compagnie binnenkort met een lekkere ovenschotel van formaat.

  1. Witloof in hesp met kaassaus en puree
  2. Gevulde paprika met rundergehakt en mozzarella
  3. Vol-au-ventschotel met bladerdeegkorst
  4. Gratin dauphinois
  5. Lasagne bolognaise
  6. Moussaka met kalkoen en zoete aardappel
  7. Zachte pompoen met broccoli en mosterdnootjes
  8. Gratin van rode biet en zoete aardappel
  9. Melanzane alla parmigiana
  10. Perfect gebakken kip in de oven

Zijn ovenschotels volledig jouw ding, dan hou je misschien ook van originele inspiratie om te koken in de herfst of winter. Ik deel mijn favoriete bereidingen met plezier met jou. Het hele jaar rond!

Naar herfstrecepten >>

Naar wintergerechten >>