Salade niçoise

  • 30min
  • 4P
  • Easy

Geweldige Zuiderse salade met verse tonijn, krieltjes, eieren, olijven en ansjovis filets met daarover een dressing van sjalot en mosterd. Uiteraard kan het ook met tonijn uit blik. Ik ben helemaal weg van deze combo van smaken!

Ingrediënten (voor 4 personen)

Olijfolie
4 zachtgekookte eitjes (6min, op kamertemperatuur)
4 verse dikke tonijnsteaks
12 ansjovisfilets op olie
½ bot basilicum
4 tomaten
1 rode ui
300 g krieltjes, gestoomd, gebakken
100 g zwarte olijven
1 eikenblad sla gewassen
150 g notensla  gewassen
4 kl kappertjes

Dressing:
100 ml rode wijnazijn
1 el mosterd
1 sjalot fijn gesneden
Olijfolie  200 ml
Pezo

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 190°

Stoom de krieltjes, leg ze in ovenschaal, besprenkel met olijfolie, kruid met peper en zout.

Verhit een grill of antikleefpan, neem de tonijnsteaks uit de koelkast, kruid met peper en zout, wrijf in met olijfolie en kleur of gril kort beide kanten aan, leg op een plank en snij in repen.

Verdeel de sla en aardappelen en de basilicum op de borden, snij de tomaten en leg ze erbij.

Verdeel de tonijn erbij en werk af met alle andere garnituren.

Meng voor de dressing alles onder elkaar en serveer erbij.

Een salade niçoise kan zowel als voorgerecht als hoofdgerecht worden gegeten, afhankelijk van de grootte van de portie en de combinatie met andere gerechten.

Ja, je kan een salade niçoise vegetarisch maken door de tonijn en ansjovis weg te laten en te vervangen door bijvoorbeeld geroosterde groenten, tofu of extra groenten.