Vitello tonato ‘Willem Hiele’
Ingrediënten
Kalfsvlees:
1,5 kg vlees van de bil
ui
wortel
selder
wit van prei
tijm
laurier
3 kruidnagel
Verse mayonaise:
1 ei
250 ml koolzaadolie
kl mosterd
1 citroen
haring
Vlierbloesem vinaigrette:
80 ml vlierbloesem azijn
200 ml koolzaad olie
1 el honing
Zwarte peper en zout
Stelen van 1 bot snijbiet
1 jonge pijp ajuin
Bereidingswijze
Kalfsvlees:
Vlees onderzetten in kippenbouillon, 45’ heel zacht laten pruttelen met extra ui, wortel, selder, wit van prei, tijm, laurier, 3 kruidnagel, in bouillon laten afkoelen.
Snij zo dun mogelijke sneetjes kalfsvlees.
Smeer de haringsaus over de borden, leg de sneetjes erop en werk af met meer haringsaus, olijfolie, zwarte peper, daslook kappertjes, opgerolde fijn gesneden romeinse sla.
Verse mayonaise maken van 1 ei, 250ml koolzaadolie, kl mosterd, sap van 1 citroen.
Daarin het visvlees en kuit van een volledige gerookte haring mixen.
Probeer zeker met andere gerookte vis van bij u visboer als je aan geen wijting kan geraken.
Snijbiet stelen, jonge ui en tuinboon gepekeld:
Snij de stelen van de snijbiet en snij fijn samen met de jonge ui.
Dop de tuin bonen en snij ze fijn.
Marineer ze met 5 el vlierbloesem vinaigrette.
Leg de bladeren snijbiet en romeinse sla open op een grote schaal.
Verdeel daar de gepekelde stelen op.
Werk af met extra vinaigrette en 1 handvol kamille bloemen.
Partners
Hoewel Vitello Tonato traditioneel met kalfsvlees wordt gemaakt, kun je ook andere soorten vlees gebruiken als vervanging. Bijvoorbeeld, gegrilde kipfilet, rundvlees of zelfs tonijnsteaks kunnen worden gebruikt als alternatieve proteïnebronnen.
De plakjes kalfsvlees voor Vitello Tonato moeten dun zijn, bij voorkeur ongeveer 2-3 mm dik. Dun gesneden plakjes zorgen ervoor dat het vlees mals en gemakkelijk te eten is.
Ja, je kunt Vitello Tonato vooraf bereiden en in de koelkast bewaren tot het moment van serveren. Dit geeft de smaken de kans om zich te ontwikkelen. Zorg ervoor dat je het gerecht goed afdekt om uitdroging te voorkomen.
Vitello Tonato wordt traditioneel geserveerd met dunne plakjes kalfsvlees en tonijnsaus, maar je kunt het gerecht ook combineren met bijgerechten zoals een groene salade, geroosterde groenten, gegrilde broodjes of aardappelen.