Luikse wafel

  • 1 uur rijzen - 30 min
  • 20 stuks
  • Easy

Als er ergens een kraampje staat met Luikse wafels is het mij nog nooit gelukt om door te lopen. Door mijn lichte vorm van gulzigheid verbrand ik me ook bijna steeds aan de warme, heerlijke suiker. Dit is een recept om zelf eens die heerlijke wafels thuis te maken, wat een feest! Eerst blazen is de boodschap 😉

Ingrediënten voor een 20-tal wafeltjes

750 g zelfrijzende bloem
170 ml melk op kamertemperatuur
100 ml spuitwater
70 g verse gist
3 eieren en 2 dooiers
1 tl zout
1 vanillestok
400 g zachte boter
500 g parelsuiker

Bereidingswijze

Meng gist, melk en zout onder elkaar.

Doe dit dan met alle andere ingrediënten, behalve de parelsuiker, in een kom.

Meng met de haak en laat 5’ goed doorkneden tot het deeg loskomt van de kanten, bestuif eventueel met wat extra bloem, laat 1 u rusten en rijzen.

Voeg de parelsuiker toe en meng opnieuw.

Verwarm je wafelijzer en smeer het in met wat olie, leg er hoopjes deeg op en bak de wafels een 2-tal minuutjes goudbruin.

Verwijder tussen de bakbeurten de gekarameliseerde suiker anders gaat die na een tijdje verbranden.

Naargelang je wafelijzer bepaal je maar zelf hoe groot je ze wil.

Ik hou wel van kleine cutiepies !

Ja, je kunt Luikse wafels invriezen. Laat ze volledig afkoelen voordat je ze in een luchtdichte verpakking stopt en invriest. Om te serveren, verwarm je ze in een oven op 180 graden Celsius gedurende enkele minuten.

Luikse wafels zijn een type Belgische wafels die meestal kleiner en dikker zijn dan Brusselse wafels. Ze zijn gemaakt met parelsuiker die tijdens het bakproces karamelliseert en zorgt voor een knapperige textuur.

Luikse wafels kunnen worden geserveerd met tal van toppings, zoals slagroom, chocoladesaus, fruit, ijs, Nutella, enzovoort. De traditionele manier om Luikse wafels te serveren is met poedersuiker erop gestrooid.