Verloren brood wafels

 • 20min
 • 6 wafels
 • Easy

Kan het nog mooier ’s morgens? Je brood in een wafelijzer bakken in plaats van in de pan. Als dat geen goed idee is! Feest met simpele dingen! Ik eet hier graag een roze pompelmoes bij met een kop zwarte koffie. Mijn mama gaf ons vaak pompelmoes, alle kwartjes liefdevol losgesneden. De liefde voor verloren brood heb ik ook van haar meegekregen. Nee, brood smeten we niet weg, nog steeds niet!

Ingrediënten

Wafels:
6 dikke sneden stevig witbrood
6 grote scharreleieren
80 ml room
80 ml melk
40 g ruwe rietsuiker
1 zakje vanillesuiker
1 snuf kaneel (of vanille-extract als je dat lekker vindt, zoals ik)
1 klont boter om het ijzer in te vetten

Toppings:
boter en hagelslag
ahornsiroop
yoghurt
zure room
vers fruit
bloemsuiker
kinnekessuiker (lichtbruine basterdsuiker)
boter
anything…
Mijn lievelings?
Boter en kinnekessuiker!

Bereidingswijze

In de ideale wereld snijd je de dag van tevoren je sneden brood en leg je ze op een rooster zodat ze kunnen uitdrogen. ’s Morgens kan het brood dan beter het eiermengsel opslorpen.

Klop de eieren stevig los met alle ingredi.nten of ga er even door met een staafmixer.

Leg de sneetjes brood naast elkaar op een ovenplaat en giet het mengsel erover.

Laat 5 . 10 minuten rusten en draai ze eens om. Warm je wafelijzer op, vet het elke keer lichtjes in, leg de sneetjes tussen je ijzer en bak ze een 5-tal minuten tot wafels. Serveer onmiddellijk met alle toppings op tafel.

Tips

 • Experimenteer met verschillende toppings om je eigen favoriete combinatie te ontdekken.
 • Voor een krokanter resultaat, laat het brood goed uitdrogen voor het bakken.

Verloren brood wafels kun je zowel op korte termijn als voor langere tijd bewaren. Hier zijn enkele tips voor het bewaren:

Korte termijn (1-2 dagen):

 • Afkoelen: Laat de wafels volledig afkoelen op een rooster. Dit voorkomt dat er condensatie ontstaat, wat de wafels zompig kan maken.
 • Luchtdicht verpakken: Bewaar de afgekoelde wafels in een luchtdichte container of verpak ze in plasticfolie. Dit helpt om ze vers te houden.
 • Kamertemperatuur: Je kunt ze bij kamertemperatuur bewaren als je van plan bent ze binnen 1-2 dagen te consumeren.

Langere termijn (tot 3 maanden):

 • Afkoelen: Zorg dat de wafels volledig zijn afgekoeld voor je ze gaat invriezen.
 • Voorvriezen: Leg de afgekoelde wafels eerst op een bakplaat of rooster en vries ze onbedekt voor, zodat ze individueel bevriezen. Dit voorkomt dat ze aan elkaar plakken.
 • Inpakken: Na het voorvriezen kun je de wafels inpakken in plasticfolie of aluminiumfolie en ze vervolgens in een luchtdichte zak of container doen. Vergeet niet de datum op de verpakking te schrijven.
 • Invriezen: Bewaar de verpakte wafels in de vriezer. Ze blijven tot ongeveer 3 maanden goed.
 • Opwarmen: Om bevroren wafels op te warmen, hoef je ze niet eerst te ontdooien. Je kunt ze direct in de broodrooster, oven of op een pan op laag vuur opwarmen tot ze heet en mogelijk krokant zijn. Als je ze uit de koelkast haalt, kunnen ze ook op dezelfde manier opgewarmd worden, afhankelijk van hoe krokant je ze wilt hebben.

Het op deze manier bewaren van je verloren brood wafels zorgt ervoor dat je op elk moment kunt genieten van een heerlijk, bijna vers ontbijt of snack.