Brochette van Belgisch rundsvlees met ansjovisboter
Een topper op de bbq blijft tocht wel de mega rundsbrochette …sappig smaakvol geroosterd kwaliteitsvlees, zonder chichi, met een krachtige ansjovis boter en gerookte tomaatjes met look, het einde toch?
Ingrediënten
Brochette
1 kg rundsvlees in blokjes van de dikke bil, op kamertemperatuur
Zout en peper
8 lange inox spiezen
Ansjovis boter
12 ansjovis filets op olie
250 g zachte boter
1 el kappertjes
1 ajuin
200 ml oude Geuze
3 teentjes look
Zwarte peper van de molen
Fleur de sel
1 el appelazijn
Gerookte tomaten met look
2 rookplankjes speciaal voor op de bbq, 1 u in water geweekt
8 stuk tomaten, gevarieerd, kan ook met trostomaatjes
3 teentjes look fijngesneden
Peper en zout
8 el olijfolie
2 el chapelure
¼ bot fijn gesneden peterselie
Bereidingswijze
Snij de ajuin fijn en doe in een steelpannetje samen met de Geuze, zet op het vuur en laat het bier zachtjes sudderen en volledig verdampen, laat afkoelen.
Snij look, kappertjes en ansjovis fijn, voeg toe aan de boter en kruid met peper en zout.
Voeg azijn en afgekoelde ajuin toe, meng, proef, kruid eventueel bij en zet opzij.
Je kan het zo op tafel zetten, of in boterpapier rollen en een worstje vormen, zo kan je schijfjes afsnijden, bewaar in koelkast of langer in diepvries.
Laat je slager mooie blokjes vlees snijden en steek ze op de spiezen, steek er nog een dubbele spies bij zodat het vlees mooi blijft zitten als je ze omdraait.
Kruid met peper en zout.
Warm je bbq stevig op tot 280° ongeveer.
Leg de geweekte houten plankjes op de bbq, laat 15 min roosteren, haal ze eruit, draai ze om met de geroosterde kant naar boven.
Haal ze uit, snij de kroontjes uit tomaten en snij doormidden, leg snijkant naar boven op de geroosterde plankjes.
Meng alles onder elkaar voor de olie en verdeel over de tomaten.
Steek de plankjes met tomaten 15 min in de bbq.
Grill je brochettes aan beide kanten naargelang de gewenste bakwijze.
Serveer met de boter en de tomaten.
Tip:
Als je geen ijzeren spiezen hebt, week dan eerst je houten spiezen 20 min in water.
De Geuze in de boter kan je ook vervangen door wijn.
Partner
In samenwerking met “Lekker van bij ons”.
Het is het beste om de ansjovisboter van tevoren te maken zodat de smaken goed kunnen intrekken, indien dit niet mogelijk is mag het op het moment zelf ook gemaakt worden.
Ja, de ansjovisboter is ook heerlijk bij bijvoorbeeld gegrilde groenten of aardappels.