Champignonsaus

  • 15min
  • 4p
  • Easy

Heerlijke paddenstoelenroomsaus, ‘archiduc’ genaamd in de restaurants, is geen Franse aartshertog maar een klassieke paddenstoelenroomsaus. Heerlijk bij rood vlees, kalkoen, kalfs of varkensvlees. 

Ingrediënten (4p)

500 g witte paddenstoelen
1 el boter
300 ml vleesjus
200 ml room
Pezo
1 scheut cognac  

Bereidingswijze

Borstel de eventuele aarde van de paddenstoelen en snij in schijfjes. Doe de boter in de pan met de paddenstoelen, peper en zout, zet op vuur en laat ze mooi aankleuren, neem daar je tijd voor, hoe beter ze aangekleurd zijn hoe beter de smaak.  

Deglaceer met een glaasje cognac, laat even uitzweten en voeg dan room en fond toe, laat even opkoken. Wil je de saus iets dikker, voeg dan een koffielepel maïzena opgelost in koud water toe.  

Proef en kruid eventueel bij. 

Je kunt witte champignons gebruiken voor een milde smaak of kiezen voor een iets sterkere smaak met kastanjechampignons. Portobello’s kunnen ook worden gebruikt voor een intense smaak.

Ja, je kunt champignonsaus van tevoren maken en bewaren in de koelkast. Warm de saus eenvoudigweg op vlak voor het serveren en voeg indien nodig wat extra bouillon of room toe om de juiste consistentie te behouden.

Champignonsaus kan worden ingevroren, maar de textuur kan iets veranderen wanneer het wordt ontdooid.