Daslook pesto

  • 15min
  • 4P
  • Easy

Daslookpesto is een heerlijke en unieke variant op de traditionele basilicumpesto. De smaak van daslook, die doet denken aan een combinatie van knoflook, ui en prei, geeft een verrassende twist aan dit veelzijdige recept. Perfect voor op pasta, brood of als smaakmaker in diverse gerechten!

Ingrediënten

60 g daslookbladeren
50 g gepelde pistachenoten
70 g Parmezaanse kaas, geraspt
60 ml olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
70 ml olijfolie
Sap van 1 citroen
Peper en zout (naar smaak)

Bereidingswijze

Daslook en noten bereiden: Was de daslookbladeren goed en dep ze droog. Doe de daslookbladeren samen met de pistachenoten in een keukenmachine.

Mengen: Voeg de geraspte Parmezaanse kaas, sap van 1 citroen en beide oliën toe.

Pureren: Pureer het mengsel tot een gladde pesto. Voeg eventueel extra olijfolie toe als de pesto te dik is.

Op smaak brengen: Breng op smaak met peper en zout.

Tips

Variaties: Probeer eens andere noten zoals amandelen of walnoten voor een andere smaak. 

Bewaren: Bewaar de pesto in een luchtdicht potje in de koelkast. Giet een dun laagje olijfolie bovenop de pesto om oxidatie te voorkomen. Het blijft tot 1 week goed. 

Invriezen: Verdeel de pesto in ijsblokjesvormpjes en vries in. Zo heb je altijd een portie pesto bij de hand. Ingevroren pesto blijft tot 3 maanden goed.

Opwarmen: Verwarm de pesto voorzichtig in een pan op laag vuur of in de magnetron. Voeg eventueel een scheutje olijfolie toe om de pesto weer smeuïg te maken.