Provençaalse saus

  • 1u
  • 4p
  • Next level

Provençaalse saus of ratatouille is een stevige gestoofde groentesaus, heerlijk bij kip, rood vlees of zelfs vis. Populair in de Provence, maar ook in Italië koud gegeten op stokbrood met buratta, hmmmmmm! Eenvoudig te maken en bomvol groenten, onbeperkt op te scheppen dus! 

Ingrediënten (4p)

4 grote tomaten
3 el olijfolie
1 grote ui
4 tenen look
1 el Provençaalse kruiden
1 kl gedroogde rozemarijn
2 paprika’s
1 courgette
1 aubergine
140 g tomatenconcentraat
2 el balsamico crème
400 g cubetti

Bereidingswijze

Stoof fijngesneden ui en look aan in olie. Snij alle groenten in kleine blokjes van 1 cm. Verwijder de zaadlijsten uit de paprika’s. 

Voeg de tomatenconcentraat toe en laat even meebakken, voeg nu droge kruiden, peper en zout en alle andere ingrediënten toe en laat 20 min stoven onder deksel, proef nog eens en kruid eventueel bij, en klaar.  

Kan je gerust invriezen of gewoon met pasta klaarmaken. 

Provençaalse saus is een veelzijdige saus die je voor veel verschillende gerechten kunt gebruiken. Het is heerlijk bij gegrilde vis, vlees en groenten. Je kunt de saus ook gebruiken als dip voor brood of rauwkost.

Je kunt Provençaalse saus ongeveer 3 tot 4 dagen bewaren in de koelkast. Zorg ervoor dat je de saus goed afdekt of in een afgesloten bakje bewaart. Je kunt de saus ook invriezen, dan blijft hij tot 3 maanden goed. Laat de saus wel eerst volledig afkoelen voordat je hem in de vriezer doet.