Shokupan

  • 2u15 rusten + 1u30 bereiding
  • 2st
  • Showing off

Shokupan is een extreem zacht en luchtig Japans melkbrood. Ergens tussen een Franse brioche en ons klassiek melkbrood. Je ziet hem nu vooral in de trendy sando deli’s die overal oppoppen, zeer Pinterest en Insta-proof! De klassieke manier om hem zo zacht te maken, is een basis gebruiken van ‘tangzhong’ of een voordeegje op basis van water en bloem. Een must-bake voor trendsetters, bekijk zeker ook mijn TikTok-filmpje en ontdek hoe ik hem klaarmaak. Er zitten wat rijstijden tussen dus laat je dus niet afschrikken, het blijft zeer toegankelijk!

Ingrediënten (2 broodjes)

Tangzhong  
150 ml melk
30 g bloem t45

530 g bloem t45
2 eieren
90 g suiker
110 ml room
8 g melkpoeder
11 g droge gist
50 g boter

1 dooier als afwerking

Bereidingswijze

Voor de tangzhong doe je water en bloem in een steelpan, meng goed onder elkaar en warm op het vuur op tot 65°. Schraap alles zorgvuldig in een kommetje, dek af en laat afkoelen. Meng melk, suiker en gist in een kommetje, doe alle andere ingrediënten in je mengkom, samen met de tangzhong en laat 10 min mengen, of tot je een elastisch deeg hebt.
Vorm een bol van het deeg en laat 1u rusten en rijzen.

Vet ondertussen een rechthoekige bakvorm helemaal in en bestrooi met bloem. Draai de vorm om en klop de overtollige bloem eruit. Rol het deeg in een dikke worst en verdeel in 6 stukken, bol op en laat opnieuw 15 min rusten. Duw elke bol deeg plat en rol het wat uit met beetje bloem tot ovale vorm. Plooi de zijkanten van het deeg naar binnen, de breedte van je vorm ongeveer en rol op. Leg per vorm 3 rolletjes erin en laat weer een uur rijzen tot ze mooi zijn opgekomen. Warm je oven voor op 180°C.

Klop de dooier los met klein scheutje water en bestrijk de 2 broodjes met een zachte borstel. Bak 30 min af, laat 5 min staan en klop ze langs rand van de tafel eens los, haal uit vorm en laat afkoelen op een rekje. Dit is het brood dat ze gebruiken om de geweldige sando sandwiches te maken of de zalige burger buns. Smaakt ook heerlijk in de toaster of als verloren brood.

TIP

  • Snij het brood met een broodmes.
  • Melkpoeder maakt het brood extra zacht: je kan het weglaten, maar weet dat het een doel heeft!  

Het brood kan je 1 week ingepakt bewaren in de koelkast. Je kan het brood ook invriezen en ontdooien in de koelkast de dag voor gebruik.