Tomatensoep met balletjes

  • 30min
  • 4P
  • Easy

De soep die iedereen blijft gelukkig maken, heerlijke tomatensoep met ballekes! Het blijft een absolute topper die ik hier heel dikwijls en graag klaarmaak.

Ingrediënten

1 klont boter
1 grote zoete ui
3 teen look
3 stengels witte selder
1 rode paprika
1 tak tijm
2 takjes laurier
1600 g kerstomaten uit blik
1 klein potje tomatenconcentraat
1 rode appel
Peper en zout
500 ml of meer kippenbouillon naargelang de dikte die je verkiest

Ballekes:
300 g gemengd gehakt
3 à 4 el paneermeel
1 klein eitje
Peper en zout
Optioneel wat room en peterselie om af te werken

Bereidingswijze

Snij de ui en look fijn, stoof aan met de boter in een hoge pot.

Snij ondertussen de gewassen selder in stukjes, alsook de paprika, ontdaan van zaadlijsten en pitjes, voeg toe met de geschilde en in stukjes gesneden appel en tomatenconcentraat.

Bak even goed aan terwijl je roert.

Blus met de tomaten en bouillon, kruid met peper en zout, tijm en laurier.

Laat alles een 20-tal minuten sudderen, vis de tijm en laurier eruit en mix fijn.

Zeef de soep ook door zodat je een fijne romige soep bekomt.

Voor de balletjes meng je alles goed onder elkaar, rol kleine balletjes en voeg ze toe aan de gemixte soep voor een extra lekkere volle vleessmaak.

Je kan ook kiezen om de balletjes even te koken in water, ze af te scheppen en aan de soep toe te voegen.

Werk af naar smaak met wat room en fijngesneden peterselie.

Ja, je kunt de soep van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Verwarm de soep dan op laag vuur en voeg indien nodig nog wat water of bouillon toe om de juiste consistentie te krijgen.

Een lichte rode wijn zoals een Beaujolais of een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc passen goed bij tomatensoep met balletjes.

Je kunt zowel verse tomaten als tomaten uit blik gebruiken.