Vitello tonnato

  • 15min
  • Next level

Fijne sneetjes kalfsgebraad en een zalige saus van tonijn, een Italiaanse klassieker waar ik zot van ben. In plaats van het vlees te pocheren in een bouillon, bak ik het gebraad in de pan en geef het zo een mooie bruine korst. Ik vind het minder gedoe en zeker even lekker, but hey, jij kiest!

Ingrediënten

Vitello:
1 kalfsgebraad 800 à 900g
1 klont boter, 3 el olijfolie
Peper en zout

Tonijnsaus:
270 g blik tonijn op sap
2 hardgekookte eieren
6 ansjovisfilets
2 kl kappertjes
100 g verse mayonaise
2 el olijfolie
Sap van 1 citroen
Peper en zout
150 à 200 ml kippenbouillon

Garnituur:
4 handvol rucola
4 kl kappertjes
1 tomaat in schijfjes

Bereidingswijze

Het kalfsgebraad kruiden met peper en zout. Boter en olie samen in een pan opwarmen en het gebraad aan elke kant goed aankorsten zodat je een mooie gekleurde korst hebt, ongeveer 2 min. per kant op een matig vuur, de duur van het aankorsten hangt ook af van de dikte van het gebraad. Een kort dik stuk zal langer moeten garen dan een plat lang stuk. Laat hem 1u afkoelen in koelkast zodat je hem straks makkelijker kan fijnsnijden.

Saus:
Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot een gladde saus, voeg eventueel wat koude kippenbouillon toe om de gewenste dikte te bekomen.

Snij de tomaten in 4, verwijder het vruchtvlees en snij alles in fijne reepjes.

Snij het gebraad in dunne sneetjes, verdeel er al wat tonijn saus over, de rest zet je op tafel, werk af met rucola, tomaten en kappertjes.

Vitello Tonnato wordt meestal koud geserveerd als voorgerecht of licht hoofdgerecht. Het kalfsvlees wordt in dunne plakjes gesneden en bedekt met de tonijnsaus.

Vitello Tonnato komt oorspronkelijk uit de Italiaanse regio Piemonte.

Een lichte, droge witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij Vitello Tonnato vanwege de subtiele smaken van het gerecht.