Zalm in de oven met krieltjes en asperges

  • 35min
  • 4P
  • Easy

Met zalmfilet kan je heel makkelijk een heerlijke maaltijd op tafel toveren. Presenteer een grote filet op een mooie schotel en het feest kan beginnen.

Ingrediënten (voor 4 personen)

1 hele zalm filet zonder vel (± 800 g)
1 bussel groene asperges
500g krieltjes
1 bio citroen
150g kalamata-olijven
2 bolle el kappertjes
5 el olijfolie
6 takjes tijm
peper en zout

Saus:
1 bio sinaasappel
1,5 dl olijfolie extra zuiver
1 ruime el honing
1 ruime el mosterd

Bereidingswijze

Kook de krieltjes in de schil, op je eigen manier.

Verwarm de oven voor op 230°C. Smeer de bodem van een grote ovenschaal in met olie en bestrooi met peper en zout. Controleer de zalmfilet nog even op graten. Leg hem in de ovenschaal en smeer hem in met olijfolie.

Breek het harde uiteinde van de asperges af en bestrijk ze langs alle kanten met 1 el olijfolie.

Plet de gekookte krieltjes lichtjes met een groot mes en snijd de citroen in 8. Meng de aardappelen, de citroenpartjes, de olijven, de kappertjes, 2 el olijfolie en peper. Schik ze rond de zalm, leg er de asperges bovenop, bestrooi met 4 takjes tijm en schuif 15 min. in de oven.

Maak intussen de saus: meng de honing en de mosterd. Voeg beetje bij beetje de olijfolie toe, terwijl je de saus met een garde op klopt, net als een mayonaise. Voeg 1 el geraspte sinaasappel zeste en het sap van een halve sinaasappel toe.

Bestrooi de zalm met verse tijm en geef er de saus apart bij.

Tip

Snijd het uiteinde van de asperges niet, maar breek ze een voor een af: zo knakken ze automatisch waar het moet!

Ja, het is mogelijk om dit recept ook te maken met diepvries zalm. Het is wel belangrijk om de zalm goed te ontdooien voordat je het in de oven bakt.

Ja, het is mogelijk om dit gerecht van tevoren klaar te maken en het in de koelkast te bewaren totdat je het gaat bakken in de oven.