Cacio e pepe

  • 25min
  • 4P
  • Easy

Ohlalala… Cacio e Pepe by Filippo! Een tijdloze klassieker uit Rome, een simpel en heerlijk Italiaanse gerechten. Filippo maakt het zoals hij hem serveert in zijn restaurant Osteria Romana . Met slechts enkele ingrediënten: pasta, peper en kaas en veel liefde!!

Ingrediënten

320 gr Tonnarelli all’uovo (of spaghetti)
1 koffielepel versgemalen peper (mix van 10 soorten peper)
160 gr Pecorino (mix van Pecorino Romano en Pecorino di Fossa)
Kookwater van de pasta naar behoefte

Bereidingswijze

Begin met het raspen van de Pecorino en zet deze apart.

Zet een pan met water op het vuur voor de pasta, gebruik minder water dan gebruikelijk en voeg een beetje zout toe zodra het kookt.

Kook de pasta al dente zodra het water gezouten is.

Plet ondertussen de peperkorrels en rooster de helft ervan in een anti-aanbakpan op laag vuur. Blus af met een paar soeplepels van het pasta kookwater.

Voeg de pasta toe aan de pan met de peper en blijf roeren, voeg meer kookwater toe zoals nodig om de saus romig te maken.

Wanneer de pasta bijna gaar is, haal van het vuur en meng de geraspte Pecorino erdoor tot een romige saus.

Voeg de rest van de peper toe en serveer direct.

TIPS

  • Zorg dat de temperatuur niet boven de 65 °C komt tijdens het toevoegen van de Pecorino om te voorkomen dat de saus schift. 
  • Het gerecht kan heel snel droog worden, blijf dus attent en voeg indien nodig meer kookwater toe. 

Bewaren:
In de koelkast: Cacio e Pepe kan tot 2 dagen in de koelkast worden bewaard. Zorg ervoor dat je het in een luchtdichte container plaatst om te voorkomen dat het uitdroogt of ongewenste geuren absorbeert.

Opwarmen:

  • Op het fornuis: Voor het beste resultaat, warm je Cacio e Pepe op laag vuur op. Voeg een klein beetje water of een beetje extra Pecorino toe om de saus weer romig te maken als deze te droog is geworden.
  • In de magnetron: Als je haast hebt, kun je de pasta ook in de magnetron opwarmen. Dek het af en gebruik een lage tot middelhoge stand om te voorkomen dat de saus te snel opdroogt. Roer halverwege het opwarmen goed door om de warmte gelijkmatig te verdelen.

Opmerking:
Vermijd het te lang of op te hoge temperatuur opwarmen van de pasta, omdat de saus dan kan schiften of de pasta te zacht kan worden.

Cacio e Pepe is het lekkerst wanneer het vers bereid en direct geserveerd wordt, maar met de juiste technieken kan ook opgewarmde Cacio e Pepe nog steeds erg lekker zijn.