crispy rijst

  • 35min
  • 4P
  • Easy

Deze eenvoudige maar heerlijke crispy rijst, met een restje van gekookte rijst, brengt de klassieke smaken van Aziatische keuken in je huis. Met een mix van verse groenten en een knapperige textuur is dit zero waste gerecht perfect voor een snelle doordeweekse maaltijd of als bijgerecht.

Ingrediënten

Gebakken rijst:
1 kleine broccoli
1 grote ui
2 wortels
2 zakjes gekookte rijst
2 eetlepel arachideolie
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel rijstazijn
1 lente-ui

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Snijd de broccoli, ui en wortel fijn. Leg de groenten samen op een ovenplaat met de rijst. Meng er de olie, sojasaus en rijstazijn door. Verdeel mooi open op de plaat en bak 25 minuten op 195 °C.

Werk af met fijngesneden lente-ui.

Tip

Kan ook met volkorenrijst, zwarte rijst of quinoa.

Om crispy rijst optimaal te bewaren en te zorgen dat het zijn knapperigheid zo goed mogelijk behoudt, kun je de volgende tips volgen:

  1. Laat Afkoelen: Voordat je de crispy rice bewaart, is het belangrijk om het volledig af te laten koelen tot kamertemperatuur. Dit voorkomt condensatie binnen de opslagcontainer, wat de rijst zompig kan maken.
  2. Luchtdichte Container: Gebruik een luchtdichte container om de rijst in te bewaren. Dit helpt om de rijst krokant te houden door blootstelling aan lucht en vocht te minimaliseren.
  3. Koelkast: Bewaar de luchtdichte container met crispy rice in de koelkast. Hoewel dit de rijst niet perfect krokant houdt, zoals net uit de oven, helpt het wel om de rijst vers en veilig te bewaren. De crispy rice kan tot 2 dagen in de koelkast worden bewaard.
  4. Opwarmen: Om de crispy rice op te warmen en de knapperigheid zoveel mogelijk te herstellen, verwarm je het op een bakplaat in de oven of gebruik je een hete pan op het fornuis. Vermijd de magnetron, omdat dit de rijst zacht en papperig kan maken. Als je een oven gebruikt, verwarm de rijst dan op 180°C tot het weer warm en enigszins krokant is. In een pan kun je een klein beetje olie toevoegen en de rijst op middelhoog vuur opwarmen tot het weer krokant is.

Door deze stappen te volgen, kun je genieten van je leftover crispy rice met behoud van zoveel mogelijk van zijn textuur en smaak.